Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sverige kan inte ha en normal relation till Kina”

Svenske Gui Minhai har dömts till tio års fängelse i Kina.
Foto: VINCENT YU / AP TT / NTB SCANPIX
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenska förläggaren Gui Minhai har suttit fängslad i fem år.

Nu ställs nya krav på utrikesminister Ann Linde: Hon måste begära att träffa Gui Minhai i fängelset i Kina.

– Vi kräver också att Sverige agerar starkare tillsammans med EU och andra länder för att framföra kravet på frigivning med tydligt formulerade påföljder, säger dottern Angela Gui.

Den 17 oktober är det fem år sedan Gui Minhai frihetsberövades i Kina. 

I februari meddelade domstolen i Ningbo att Gui Minhai dömts till tio års fängelse i landet. Han anklagas för att ha tillhandahållit information till främmande makt.

På fredagen hölls en stödmanifestation för hans frihet utanför Kinas ambassad.

– Det är förfärligt att en svensk medborgare sitter i fängelse i Kina bara för att han har använt sig av yttrandefriheten, säger initiativtagaren Kurdo Baksi, debattör och författare.

– Jag önskar att han på något sätt kunde få veta att vi är många här i Sverige som kämpar för hans frihet.

Angela Gui: ”Inte möjligt att ha en normal relation”

Kina måste erkänna att Gui Minhai bara är svensk medborgare, säger Gui Minhais dotter Angela Gui.

– Vi kräver framför allt att Kina släpper min far och erkänner att han är endast svensk medborgare, eftersom att inget stöd för hans ”brottsliga” handlingar eller att han ska ha avsagt sig sitt medborgarskap har presenterats. 

Hon tycker att Sverige och EU måste formulera tydliga påföljder för Kina om inte Gui Minhai friges.

– Det bör framgå tydligt att det inte är möjligt att ha en normal relation med ett land som kränker våra medborgares rättigheter till denna grad. Vi hoppas på att en manifestation nästa år inte kommer vara nödvändig men tills dess kommer vi att fortsätta kräva pappas frigivning.

Baksi: ”Minsta kravet man kan tänka sig”

Ett av kraven som framförs är att Ann Linde ska begära att få träffa Gui Minhai i fängelset.

– Budskapet till Sveriges utrikesminister Ann Linde är att hon omedelbart måste kräva att få träffa Gui Minhai i fängelset, eller åtminstone få till ett webbmöte. Det är det minsta kravet man kan tänka sig, säger Kurdo Baksi.

Expressens kulturchef Karin Olsson medverkade under manifestationen.

– Manifestationen är ett av många uttryck för att Sveriges offentlighet och civilsamhälle står enat bakom kravet att Gui Minhai ska släppas, säger hon och fortsätter:

– Fem år är fruktansvärt lång tid och vi vet hur dissidenter behandlas i kinesiska fängelser. Det börjar bli bråttom att få honom fri. Han dömdes i år till ett tioårigt fängelsestraff, men det måste han benådas ifrån.

Ann Linde: ”Måste släppas fri”

Utrikesminister Ann Linde (S) svarar i en kommentar:

”Sveriges arbete för Gui Minhai fortsätter med oförminskad styrka och vår linje ligger fast; Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin dotter och familj.

Vi begär kontinuerligt konsulärt tillträde till Gui Minhai. Det är ett faktum att ingen person från utrikesförvaltningen medges konsulärt tillträde hos vår medborgare. Detta ser vi mycket allvarligt på.”

Ann Linde är samtidigt positiv till det internationella engagemanget för Gui Minhai, inte minst från EU.

”EU har uttalat sig offentligt om fallet flera gånger, med krav på Gui Minhais frigivning”, skriver ministern.

Se också:

Hör Ann Lindes ord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.