Neutrala toaletter. Carin Jämtin (S) vill att alla offentliga toaletter ska bli könsneutrala. "Jag tycker inte att man ska behöva definiera sitt kön", säger hon. Helene Halldin, 39, elevassistent, väljer "sittande" på Pridefestivalen. Foto: Anna-Lena Mattsson
Neutrala toaletter. Carin Jämtin (S) vill att alla offentliga toaletter ska bli könsneutrala. "Jag tycker inte att man ska behöva definiera sitt kön", säger hon. Helene Halldin, 39, elevassistent, väljer "sittande" på Pridefestivalen. Foto: Anna-Lena Mattsson

Kravet: Spola skilda dass!

Publicerad
Uppdaterad
Samma toakö för alla.
Det kräver oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S).
- Smidigt för dem som nyss har förvandlats, instämmer Miss Transsexual-vinnaren Alexandra Bryngelsson.
Carin Jämtin.Foto: Stefan Forsell
Alexandra Bryngelsson. Transsexuella lider av större psykisk ohälsa än övriga befolkningen.
För att förbättra livsvillkoren för transpersoner behövs en rad förändringar inom vård och samhälle, skriver oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) på DN Debatt.
Ett krav är att transsexuella inte längre ska tvångssteriliseras i samband med könsbytet.
Ett annat är att alla offentliga toaletter ska bli neutrala.

Risk för otrygga situationer

- Jag tycker inte att man ska behöva definiera sitt kön för andra bara för att kunna gå på toaletten, säger hon till Expressen.
En ytterligare aspekt är att den som är i färd med ett könsbyte i dag riskerar att råka ut för obehagliga och otrygga situationer, på grund av mindre toleranta toalettbesökare.
- Om vi politiskt kan göra något rätt så enkelt för att underlätta situationen för en utsatt grupp i samhället, då tycker jag att vi ska göra det, säger Jämtin.

Prides modell smidig

Alexandra Bryngelsson, 24, korades under onsdagen till vinnare i den nystartade tävlingen Miss Transsexual Sweden.
Hon har levt som kvinna i tre år och ser nyttan med att avskaffa kill- och tjejtoaletterna.
- I början av förvandlingen är det inte alltid lätt att veta vilken dörr man ska ta.
Att enligt Pridefestivalens modell förse toaletterna med texten "sitta" eller "stå" vore smidigt, menar hon.
- Då inriktar man sig på funktion i stället för person.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag