Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravet på ministerns avgång kvarstår

Afrosvenskarnas riksförbund har inte ändrat åsikt. Efter att ha träffat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på departementet på onsdagseftermiddagen kräver förbundet fortfarande hennes avgång.

- Här har vi en minister som har begått en rasistisk handling. Det minsta kravet vi kan ställa är att hon ska avgå, säger Zakaria Zouhir till Expressen.se.

Konst mot censur

• Konstnären som gjorde den uppmärksammade tårtan heter Makode Aj Linde.

• Han är känd för att i sin konst ta upp frågor om rasism, främlingsfientlighet och slaveri.

• Verket ingick i ett större evenemang som ägde rum på Moderna Museet i Stockholm.

• Arrangör var svenska avdelningen av International association of art (IAA), som ingår i Konstnärernas riksorganisation (KRO), vars 75-årsjubileum firades.

• Förutom kulturministerns tal hölls bland annat en paneldebatt om kampen mot censur och för konstens frihet med några av den internationella konstscenens toppnamn.

Källa: Moderna Museet (TT)

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har fått hård kritik efter att ha deltagit i en konstinstallation på Moderna museet i helgen, då hon skar upp en tårta föreställande en svart kvinna.

Bakverket föreställde en svart kvinnas torso. Konstnären själv, Makode Aj Linde, hade arrangerat tårtan ihop med sitt eget, målade huvud. När Adelsohn Liljeroth skar i tårtan skrek konstnären till. Kulturministern fann sig snabbt, skrattade och matade konstnären med en tårtbit.

På onsdagseftermiddagen hade Afrosvenskarnas riksförbund ett möte med ministern. Efter mötet kvarstår deras krav.

- Den nya förklaringen, förutom att hon känner sig lurad, är att hon blev kidnappad in i den här situationen. Vi tyckte inte att mötet gav något nytt, säger Zakaria Zouhir, ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm.

Borde tänkt efter

Afrosvenskarnas riksförbund menar att kulturministern har sakkunniga med sig och att hon även själv borde ha haft den fingertoppskänslan att hon hade ifrågasatt tårtan.

- Hon borde ha ställt sig frågor som "Vad föreställer den? Vad är meningen? Vad är syftet?", innan hon börjar skära i tårtan och skratta, säger Zakaria Zouhir.

Zouhir frågar sig om Lena Adelsohn Liljeroth hade skurit i tårtan om den föreställt en judisk man eller kvinna, eller ett barn.

Kräver avgång

Han anser inte att det är ett för hårt krav att kräva hennes avgång efter händelsen.

- Vi ska kunna ställa krav på våra politiker. Vi har politiker som har köpt blöjor med fel kort och politiker som inte betalat tv-licensen, som har fått avgå. Här har vi en minister som har begått en rasistisk handling. Så det minsta kravet vi kan ställa är att hon ska avgå, säger Zakaria Zouhir.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!