Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Madeleine Sjöstedt: Ta timeout

"SJÄLVKLARHET". Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård uppmanar nu Madeleine Sjöstedt att ta en timeout. Foto: Gunnar Seijbold

En av budgivarna hade klagomål på hur Stockholms stad skötte upphandlingen gällande driften av Globenarenorna - och misstänkte dessutom att någon läckte affärshemligheter i processen.

Expressen kan i dag publicera två brev från Live Nation till Stockholms stad - ett av dem till Madeleine Sjöstedt.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) uppmanar nu FP-politikern att ta en timeout.

– Jag ser det som en självklarhet att Madeleine Sjöstedt tar en timeout tills den här frågan är utredd, säger hon.

SÅ HAR ARENA-HÄRVAN VUXIT

MÅNDAG DEN 9 DECEMBER

Expressen avslöjar att nöjesbolaget AEG under 2009 bjudit Stockholms kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt på biljetter till en show med Bette Midler i Las Vegas, en konsert i Los Angeles med Prince, samt flera NHL-matcher och en NBA-match. Efter det slöt Stockholms stad ett avtal med AEG om driften av Tele2 Arena.

TISDAG DEN 10 DECEMBER

Expressen avslöjar att Madeleine Sjöstedt gick på NHL-premiären i London 2007 tillsammans med AEG - enligt uppgift utan att betala för det. Sjöstedt säger att "Det är mycket möjligt att det var på det sättet". Efter det fick AEG kontraktet att driva de fyra Globenarenorna.

ONSDAG DEN 11 DECEMBER

Riksenheten mot korruption meddelar att man överväger att inleda en förundersökning mot Sjöstedt. Expressen visar hur hon brutit mot Stockholms stads riktlinjer om mutor - där det står att man inte bör ta emot "biljetter till idrotts- eller underhållningsevenemang". DN rapporterar att Tele2 Arena beräknas göra en förlust på cirka 300 miljoner kronor de fem första åren.

Härvan kring Stockholms stads arenor växer. Efter Expressens avslöjanden att nöjesbolaget AEG fått värdefulla kontrakt med Stockholms stad efter att de bjudit borgarrådet Madeleine Sjöstedt på en lång rad evenemang granskas nu ärendet av riksenheten mot korruption.

I dag kan Expressen berätta att en av budgivarna i upphandlingen gällande driften av Globenarenorna hade allvarliga klagomål på hur Stockholms stad skötte processen.

Live Nation, som förlorade upphandlingen mot AEG, skickade den 21 november 2007 ett brev till Madeleine Sjöstedt, där de klagar på att staden inte förser dem med de dokument de behöver för att kunna lämna ett bud.

Bolagets vd Carl Pernow skriver i mejlet att Live Nation "vid upprepade tillfällen bett att få grundläggande information om ekonomi och långsiktiga avtal som Globen har, i syfte att kunna komma med ett förslag på förvärvs- och hyresavtal", och konstaterar att "Vi har till dags dato ej fått någon information".

Klagar på läckor

I ett annat mejl från Pernow, daterat den 8 maj 2008, klagar han på att affärshemligheter mellan Live Nation och Stockholms stads arenabolag har läckt ut under upphandlingen. Brevet är ställt till Per Blomstrand, vice vd för Stockholms Stadshus AB.

"... vår relation till Globen kan störas djupt om vi inte kan tillförsäkras om att våra avtal med Globen kommer att respekteras och hållas konfidentiella för annan part", skriver Pernow.

Han avslutar med en kommentar som antyder att Stockholms stad bestämt sig för att välja AEG, utan att ha meddelat Live Nation.

"Avslutningsvis kan det noteras att AEG vid ett antal tillfällen har låtit påskina att affären med Stockholms Stad är redan klar".

Madeleine Sjöstedt ville i går inte svara på några frågor alls. Hon är inte ansvarig för upphandlingen, meddelar hennes pressekreterare, och hänvisar till Per Blomstrand.

Enligt honom har allt gått helt korrekt till.

– Alla parter i upphandlingen har fått ta del av exakt samma information. Att de fick vänta på dokument berodde på att det tog tid att få i gång konsultgruppen. Vi anlitade Vinge Advokatfirma och PwC, som har gjort det här hundra gånger. Live Nation har inte haft några formella invändningar, vilket är mycket viktigare än mejl som är skickade i affekt, säger Blomstrand.

Förutsätter utredning

Efter Expressens alla avslöjanden har oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) nu fått nog. Nu uppmanar hon Sjöstedt att ta timeout.

– Jag ser det som en självklarhet att Madeleine Sjöstedt tar en timeout tills den här frågan är utredd. Det skulle också ge Sten Nordin en möjlighet att gå till botten med detta. Jag förutsätter att det tillsätts en oberoende och extern utredning för att bringa klarhet i frågan, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.