Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Löfven: Höj skatten för de rikaste

Statsministern gick till angrepp mot M, KD och SD.
Philip Botström, ordförande för SSU.Foto: SSU
Finansminister Magdalena Andersson.Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SSU vill se krafttag mot klyftorna och ska nu driva frågan om beskattning av Sveriges rikaste.

Förhoppningen är att tilltaget ska resultera i en mer radikal socialdemokratisk politik, rapporterar Aftonbladet.

– Ska vi lösa de stora utmaningar som Sverige står inför så krävs det en betydligt mer kraftfull politik framåt, säger SSU-ordföranden Philip Botström till tidningen.

SSU ska driva för en beskattning av landets rikaste fram tills Socialdemokraternas partikongress om ett och ett halvt år, rapporterar Aftonbladet.

Bland de skatter som SSU vill se framöver finns bland annat en kapitalskatt och en arvs- och gåvoskatt för Sveriges toppskikt. Därtill vill ungdomspartiet höja pensioner, a-kassa och sjukförsäkring. Man vill även kompensera kommuner för flyktingmottagande.

Förhoppningen är att förslagen ska leda till minskade ekonomiska klyftor, bättre integration och en mer gynnsam välfärd, rapporterar Aftonbladet.

– Tittar man på de stora strukturbeslut som fattats de senaste decennierna så är det de allra rikaste som vunnit medan vanligt folk varit de stora förlorarna, säger SSU-ordföranden Philip Botström till tidningen.

Vill se en mer radikal S-politik

Genom att propagera för förslagen vid möten med alltifrån lokalföreningar till fackligt aktiva hoppas man få gehör hos statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och partiledningen.

I ett större perspektiv vill man också att initiativen ska leda till en mer radikal S-politik. För det syftet räknar man redan nu med stöd från LO, enligt Aftonbladet.

– Ska vi lösa de stora utmaningar som Sverige står inför så krävs det en betydligt mer kraftfull politik framåt, säger Philip Botström till tidningen.

När det kommer till januariöverkommelsens andra partier, i synnerhet Centerpartiet och Liberalerna, tror Botström att det finns ett visst stöd. Detta åtminstone bland kommunalråden ute i landet.

– Vi har inte råd med fler skattesänkningar nu. Välfärden måste gå först. Det måste även Annie Lööf och Nyamko Sabuni inse, säger Philip Botström till Aftonbladet.

Stefan Löfven har hållit jultal

Statsministern: ”Julen är en påminnelse om någonting större”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.