Kravet på Kristersson efter uttalandet: Be om ursäkt

SD:s reaktion: ”Glädjande att de närmar sig vår planhalva”
Ulf Kristersson (M).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP:s språkrör Märta Stenevi.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Invandringen har blivit ”en belastning” för Sverige, sade Ulf Kristersson i en intervju i P1 Morgon.

Detta trots att han bara månader tidigare kritiserade liknande ordval från Jimmie Åkesson (SD).

M-ledarens uttalande har efteråt mött skarp kritik på sociala medier och från politikerhåll.

”Än en gång påminns man om hur viktigt det är att Ulf Kristersson aldrig får tillfälle att ta makten ihop med SD och övriga högern”, skriver justitieminister Morgan Johansson på Twitter.

MP:s språkrör Märta Stenevi kräver att han ber om ursäkt.

I Sveriges Radios partiledarutfrågning sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att vi haft en för stor invandring till Sverige, vilket i sin tur blivit en blivit en belastning för landet. 

– En mycket hög andel av den kriminalitet som är allra grövst just nu är kopplat till riktigt, riktigt misslyckad integration i Sverige, sade han i programmet under onsdagen.

Under det gångna dygnet har uttalande väckt starka rektioner från flera politiska motståndare. 

Märta Stenevi: ”Be om ursäkt”

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet reagerade starkt och vill nu se en ursäkt från Moderatledaren.

Att en statsministerkandidat kallar stora delar av vår svenska befolkning för en belastning är något oerhört. Även från en statsministerkandidat som är oförmögen att bilda regering. Ulf Kristersson borde be om ursäkt”, skriver hon på Twitter. 

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ryter också ifrån och kallar uttalandet för ”fruktansvärt” på Twitter. 

Jan Eliasson, tidigare svensk socialdemokratisk utrikesminister och vice generalsekreterare för FN kritiserar också M-ledaren.

Invandring har blivit en syndabock för mycket som gått fel i samhället. Det politiska livet har låtit detta ske utan ordentlig analys. Sverige skulle stanna utan invandrare. De förtjänar respekt. Många är stolta nya svenskar”, skriver han.

https://twitter.com/JanKEliasson/status/1412738812028018688

Gav SD kritik tidigare i år

Men för endast fem månader sedan var Ulf Kristersson själv tydlig med att man inte skulle generalisera om människor som en ”belastning”. 

Då gav M-ledaren själv kritik till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att skrivit på Twitter om invandring som en ”kulturell belastning”:

”Vi har stora integrationsproblem och därför vet jag att det finns en mycket stor majoritet för minskad invandring till Sverige — inte ökad. Hederskultur och klanstrukturer är allvarliga problem, däremot tycker jag inte att man generaliserande ska prata om människor som en belastning.” skrev M-ledaren då till TT.

Men nu tycks Kristersson helt vänt i frågan.

Stenevi (MP): M,KD och L förhandlar bort sina värderingar

Miljöpartiets språkrör till hård attack mot Ulf Kristersson

”Så länge C vill ha en socialdemokratisk regering sitter de kvar”

Därför valde Kristersson att inte gå fram i en omröstning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.