Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravet på flygvärdinnor: Smink och höga klackar

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

Flygbolaget Norwegians föreskrifter för 2019 ställer hårda krav på de anställdas utseende. 

Kvinnliga anställda behöver använda smink och sko med klack, det skriver VG. 

I föreskrifterna riktade till personalen, daterat 2019.01.04, står det hur personalen ska se ut när de arbetar. 

Kvinnliga anställda ska ha skor med en klack på minst två centimeter. Om de har önskemål om att använda skor utan klack krävs läkarintyg som måste uppdateras var sjätte månad, skriver VG. 

Sminkkravet innebär att kvinnliga anställda måste använda en lätt foundation, kräm med färg eller puder. Dessutom ska de ha en naturlig sminkning kring ögonen. Det ska vara okej att använda fejkögonfransar, så länge som det ser naturligt ut.

”Nästan komiskt”

Manliga anställda ska däremot inte bära smink. De får inte heller ha långa naglar, nagellack, örhängen eller hår som är längre än till skjortkragen. 

– Min omedelbara reaktion är att det nästan är komiskt att det här är en problemställning 2019. Medan resten av samhället har fått vidare är Norwegian fast i ”Mad Men”-världen från 50- och 60-talet, säger Ingrid Hødnebø, ledare av det feministiska partiet SV, till VG. 

”Uniformen är neutral”

Norwegian backar dock inte från kraven. 

– Norwegians flygande personal måste följa uniformsföreskrifterna. Uniformen är neutral och diskret och ja, det stämmer att det ställs olika krav på män och kvinnor, när det kommer till smink, hår och så vidare. Det är helt vanligt hos andra flygbolag också, skriver Astrid Mannion-Gibson, kommunikationsrådgivere på Norwegian, i ett mejl till VG.

Vidare menar Mannion-Gibson att det här inte ska vara ett problem internt, och att medlemmar i kabinföreningen hon pratat med har poängterat att Norwegians föreskrifter är rimliga i förhållande till många andra internationella flygbolags regler.