Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet på Biden efter tabbarna

Här ramlar Joe Biden – tre gånger
USA:s president Joe Biden.
Foto: OLIVER CONTRERAS / CNP / POLARIS IMAGES
Före detta Vita huset-läkaren Ronny Jackson.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Först glömde USA:s president Joe Biden bort vad hans egen försvarsminister heter.

Sedan kunde han inte komma ihåg hur USA:s självständighetsförklaring inleds. 

Nu kräver över ett dussin republikanska kongressledamöter att presidenten ska genomgå ett test av kognitiva funktioner och sedan redovisa resultatet för det amerikanska folket, skriver New York Post.

Joe Biden har en lång historik av att säga grodor under sina tal. Under presidentvalskampanjen råkade han säga att han var demokraternas kandidat för ”senaten”. Presidenten kom inte ihåg rätta namnen på två ledamöter i representanthuset under ett tal i februari då han kallade Sheila Jackson Lee i representanthuset för ”Shirley” och Lizzie Pannill för ”Panelli”. Han blandade nyligen ihop Vladimir Putin och Donald Trump.

Nu har 14 republikaner som sitter i representanthuset undertecknat ett brev som uppmanar Joe Biden att genomgå ett test av kognitiva funktioner för att bevisa att han inte är senil.

”Det amerikanska folket borde ha absolut förtroende för sin president. Folket förtjänar att veta att han eller hon är förmögen att utföra de plikter ämbetet för med sig. De förtjänar fullständig transparens vad gäller den mentala hälsan hos landets högst placerade förtroendevalda ledare”, står att läsa i brevet till Biden.

Diana Harshbarger i representanthuset.
Foto: Wikimedia
Claudia Tenney i representanthuset.
Foto: Wikimedia
Tom Tiffany i representanthuset.
Foto: Wikimedia

Biden kom inte ihåg namnet på sin egen försvarsminister

Ronny Jackson, som var Donald Trumps läkare i Vita huset, hänvisar i brevet till flera incidenter som han anser tyder på ”försvagad mental funktion och glömska” från Bidens håll under de senaste 18 månaderna.

Biden mindes under ett tal i mars 2020 inte den mest ikoniska frasen i USA:s själständighetsförklaring (”Vi ser dessa sanningar som självklara – att alla människor är skapade jämlika”).

– Vi ser dessa sanningar som självklara – att alla män och kvinnor är skapade... av... ni vet det där, sade Biden.

”De flesta skolbarn kan citera den där berömda, vördade och patriotiska meningen utantill, men det kunde inte du”, skriver Jackson.

När Joe Biden i mars i år talade om USA:s försvarsminister Lloyd Austin verkade han inte komma ihåg vad han heter.

– Jag vill tacka... den före detta generalen, jag fortsätter kalla honom generalen... killen som styr den där enheten, sade Joe Biden.

Brevet är undertecknat av ledamöterna Ronny Jackson, Bob Gibbs, Jeff Duncan, Andy Harris, Brian Babin, Jody Hice, Claudia Tenney, W. Gregory Steube, Tom Tiffany, Kat Cammack, Jerry L. Carl, Pat Fallon, Diana Harshbarger och Beth Van Duyne.

– Det märks att han är 78 år. Ibland blir svaren väldigt långrandiga, ibland tappar han tanketråden och får avbryta sig. Å andra sidan, så har Joe Biden varit väldigt länge. Det finns ett antal republikaner som menar att han är senil och nej, han ger inga tecken av det, har Expressens utrikesredaktör Mats Olsson tidigare sagt om Joe Biden. 

Expressens utrikesredaktör: ”Det märks att Biden är 78 år”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.