Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på årsdagen för mordet: Återuppta Palmeutredningen

Såhär lät det i juni 2020 när åklagaren pekade ut Skandiamannen Stig Engström.
Statsminister Olof Palme mördades för 35 år sedan.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ / IBL
Inga-Britt Ahlenius är en av de 19 skribenter som kräver att förundersökningen återupptas.
Foto: MARTINA HUBER
Stig Engström pekades ut som misstänkt för mordet. Eftersom han är död lades förundersökningen samtidigt ner.
Foto: SVT

På söndagen är det 35 år sedan mordet på Olof Palme.

Det blir den första årsdagen efter det att förundersökningen lades ned – och Stig Engström pekades ut som misstänkt för mordet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver nu 19 journalister, poliser och andra att förundersökningen återupptas.

Det var den 10 juni förra året som chefsåklagare Krister Petersson höll den historiska presskonferens, där han pekade ut Skandiamannen Stig Engström som skäligen misstänkt för Palmemordet, med motiveringen att ”det inte går att komma runt honom”. Eftersom Stig Engström dog för 20 år sedan lades förundersökningen samtidigt ner.

Ett förhastat beslut, menar de 19 undertecknande till debattartikeln i Dagens Nyheter, på 35-årsdagen för mordet. Därför kräver de att förundersökningen återupptas, med en ”liten grupp kompetenta utredare under ledning av en orädd och initiativrik åklagare”. 

Bevisen räcker inte ens till åtal

Skribenterna tar fasta på att Petersson själv medgav att han inte hade några bevis som han trodde hade räckt ens till ett åtal om Engström hade varit i livet. 

”Åklagaren lade inte ens fram någon gärningsbeskrivning som gjorde det begripligt eller trovärdigt varför Stig Engström skulle lämna sin arbetsplats med ett laddat skjutvapen och med mord i sinnet just när paret Palme passerade”, skriver de.

Skribenterna menar också att beslutet gör att risken är stor för att mordet förblir ouppklarat, trots att ”flera relevanta uppslag endast utretts ytligt eller inte alls”. Krister Petersson själv, påpekar de, ska ha ägnat tid åt att utreda flera andra alternativa lösningar, som uppgifterna om personer med walkie-talkier runt mordplatsen, internationella kopplingar och nätverk med anknytning till militära kretsar. 

Fick inte hjälp av Säpo och Must

”Varför Petersson valde att släppa dessa uppslag innan de bearbetats färdigt redovisade han inte”, skriver de 19 personerna bakom debattartikeln och frågar sig om inte Petersson valde ett okomplicerat utpekande framför att ta strid med myndigheter som inte ville samarbeta. Enligt skribenterna hade Petersson haft problem med att få den hjälp han begärde från såväl Säpo som den militära underrättelsetjänsten Must

Bland de 19 personer som undertecknat artikeln märks bland andra Riksrevisionsverkets tidigare generaldirektör Inga-Britt Ahlenius, som även var ledamot i Granskningskommissionen, Palmeutredningens tidigare spaningsledare Dag Andersson och tidigare Palmeutredaren Lennart Gustafsson.

Detta är Skandiamannen – hjälten som blev mordmisstänkt

Stig Engström har pekats ut som Palmes mördare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.