Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Övervakning på svenska slakterier

Gröna Studenter vill se ett större engagemang från partiet om djurrättsfrågor.Foto: LÄNSSTYRELSEN
Förbundet vill att övervakningskameror ska införas på Sveriges slakterier.Foto: LEIF GUSTAFSSON
Sofia Kamlund är styrelseledamot i Gröna Studenter.Foto: WILLIAM PERSSON / MILJÖPARTIET

Miljöpartiets studentförbund, Gröna Studenter, vill se ett större engagemang för djurrättsfrågor.

Bland annat vill förbundet införa övervakningskameror på svenska slakterier.

”Det vore en bra start för Miljöpartiet med att visa att solidariteten med djuren finns kvar”, skriver förbundets styrelseledamot Sofia Kamlund i Altinget.

Det är hög tid för Miljöpartiet att visa sitt engagemang för djurskydd- och djurrättsfrågor”, skriver Sofia Kamlund, styrelseledamot i Gröna Studenter i en debattartikel i Altinget på lördagen.

Vid Miljöpartiets kongress i Örebro i helgen uppges djurrätt vara en av frågorna som ska diskuteras. Där ser styrelseledamoten flera förslag som skulle leda till ett starkare driv för djurfrågorna.

Bland annat vill Gröna Studenter se ett förbud mot burhållning, ett slutdatum för pälsdjursfarmning och kamerabevakning på landets slakterier.

”Vart finns engagemanget?”

Samtidigt tvekar Sofia Kamlund på att Miljöpartiet kommer att driva frågorna när partiet nu sitter i regeringen.

Solidaritet med djur och natur är en av hörnpelarna i Miljöpartiets ideologi, men vart finns engagemanget nu när partiet sitter vid makten?”, skriver Sofia Kamlund i Altinget.

Hon framhåller en besvikelse bland väljare som hoppats att djurrättsfrågorna skulle få större genomslag. 

Bland annat riktar hon kritik mot Januariavtalet mellan S, C, L och MP, där djuren nämns i endast en av de 73 punkterna.

”Många som är engagerade och som kämpar för att förbättra djurens villkor är besvikna. Både på det underutnyttjade momentum som finns i frågor som rör djurvälfärd i kölvattnet av människors oro över köttets klimatpåverkan. Men också av den värderingsförskjutning som finns inom svensk politik där dessa frågor hamnar långt ned bland partiernas prioriteringar”, skriver Sofia Kamlund i Altinget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.