Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Allt måste upp på bordet, även Löfven”

Löfven svarade på avgångskraven den 13 februari.
Stefan Löfven, statsminister och partiordförande (S).
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads och ledamot av Socialdemokraternas partistyrelse.
Foto: Terese Perman / Pressbild

Krisen för Socialdemokraterna fördjupas, och nu måste Stefan Löfvens framtid som partiledare diskuteras på allvar. Det menar Johan Lindholm, som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och är ordförande för LO-förbundet Byggnads.

– Allt måste upp på bordet, även Löfven, säger han till Expressen.

Han beskriver också januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna som ett stort misstag. 

Ett drygt år har gått sedan Stefan Löfven lyckades spräcka alliansen och få till det samarbete med Centerpartiet och Liberalerna som han och partiet så länge eftersträvat. Men det som från början ansågs vara en historisk bedrift och seger för Stefan Löfven har allt mer utvecklats till en djup kris för arbetarrörelsen.

Socialdemokraterna är i dag nere på historiskt låga nivåer i opinionen, med 23,5 procent enligt SvD/Sifo från förra veckan, vilket gör dem jämnstora med Sverigedemokraterna. Och det är kärnväljarna från LO som i stor uträckning överger partiet, och även LO har som en följd av januariavtalet och den politik Stefan Löfven nu bedriver kastats in i en allvarlig kris och en hård maktkamp mellan olika fraktioner. 

Lindholm: ”Hög tid att göra något”

Expressen har rapporterat hur en rad förbund, med Kommunals ordförande Tobias Baudin i spetsen, mobiliserar mot januariavtalet. Och nu kliver ännu en tungviktare inom LO fram, Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han sitter inte bara i LO:s styrelse utan även i Socialdemokraternas. För Expressen beskriver han januariavtalet, som han själv var med och fattade beslut om, som ett stort misstag. 

– Man måste vara lite självkritisk och inse att man gör fel ibland, och i det här fallet har man gått helt fel. Det är hög tid att göra något åt det, annars tror jag att det kan gå ännu värre. Hela avtalet är ju skrivet utifrån en kompromiss som inte håller ute på våra arbetsplatser. Och det ser vi nu. I LO-leden går ju folk till SD eller V. Det är glasklart. Och då skulle jag i alla fall dra öronen åt mig, säger Johan Lindholm.

Så du tror att lösningen är att bryta januariavtalet på något sätt? 

– Ja, de delar som jag fogar över, de arbetsrättsliga. För det är sådant som politiker inte har något med att göra överhuvudtaget, säger han, och varnar för konsekvenserna om man från politiskt håll driver fram förändringar av arbetsrätten och LAS i enlighet med det som står i januariavtalet. 

– Att de lägger sig i på det här sättet och låter oss förhandla under galgen. Att vi ska lösa det som politikerna plötsligt har hittat på. Det tror jag kan få förödande konsekvenser.

Socialdemokraterna måste enligt Johan Lindholm också vara beredda att gå i opposition.

– Som det ser ut måste det ju hända något. Och just nu går det bara åt fel håll. Det måste betyda att innehållet inte är tillräckligt attraktivt, och det är det jag ser och hör där ute. 

Upplever du om att det finns en insikt om det här i partistyrelsen? 

– Nej, självkritiken och insikten finns inte där. Och det är väl det som det här kan koka ner till i slutändan. Att position är viktigare än det politiska innehållet. Och det är ju förödande om det går så långt, säger Johan Lindholm.

Några S-företrädare har på senare tid lyft att Stefan Löfven behöver avgå. Hur ser du på det? 

– Nu sitter ju inte jag på den frågan riktigt, men någonting måste till. Och om man nu menar allvar med att ta tag i det här – och måla ut en nystakad väg till förändring – då måste allt upp på bordet. Och då inkluderar det alla som är inblandade, även Löfven.

Förändring i stödet för Löfven

Att Stefan Löfvens ledarskap förs upp på bordet på det här sättet av en företrädare i partistyrelsen är något nytt, och dramatiskt. Men att det är något som satts i rörelse de senaste månaderna är tydligt. Stefan Löfven hade tidigare ett grundmurat stöd inom partiet, men nu syns allt tydligare sprickor i fasaden. 

Och Stefan Löfvens besked i slutet av januari, när han meddelade på Instagram att han tänker sitt kvar över nästa val, tycks inte ha fått avsedd effekt.

”Jag ser fram emot att leda det socialdemokratiska partiet i valrörelsen 2022 och arbetarrörelsens viktiga arbete med att fortsätta bygga ett starkare och mer jämlikt samhälle”, skrev Löfven på sitt Instagram-konto.

En av dem som öppet gått emot Löfven är Anders Rubin, S-kommunalråd i Malmö, som gick ut i Aftonbladet förra veckan.

– Han kommer avgå under mandatperioden. Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, sa Anders Rubin till tidningen, och menade att han är allt för förknippad med januariavtalet.

En annan som är inne på samma linje och anser att Stefan Löfven bör avgå är Göran Greider, chefredaktör för fristående Socialdemokratiska Dala-Demokraten.

– Jag tycker att han borde meddela sin avgång i god tid före kongressen 2021. Han bör inte leda S i nästa valrörelse. Han är alltför märkt av januariavtalet och får svårt att mobilisera de egna väljarna, säger Greider.

Hur upplever du att stödet för Löfven ser ut inom S?

– Känslorna inför Löfven har helt enkelt blivit mer och mer kluvna. Det finns en stor sympati för honom som person och för att han tvingats navigera i ett omöjligt politiskt landskap. Men jag tror att fler och fler börjar känna att det blir svårt för honom att lyfta stämningen i partiet och föra det mot en mer offensiv välfärdspolitik, säger han.

Att Stefan Löfven skulle avsättas och tvingas bort mot sin vilja, likt företrädaren Håkan Juholt, är i dagsläget dock inte sannolikt. Dels har han alltjämt ett mycket starkare stöd i partiet, och dels skyddas Löfven av statsministerämbetet, som gör insatsen i partiledarfrågan klart högre.

För skulle Stefan Löfven avgå på kongressen nästa år, som vissa nu anser, finns en stor risk att partiet skulle förlora regeringsmakten eftersom en ny statsministeromröstning då måste hållas. Och där utgör inte minst Vänsterpartiet och Liberalerna två stora osäkerhetsfaktorer, som gör det långt ifrån säkert att en nyvald S-ledare skulle komma ur en sådan omröstning med regeringsmakten i behåll.

Kravet på Löfven: Kliv fram

Flera Expressen pratat med i partiet menar att Stefan Löfvens besked att han vill fortsätta inte räcker, utan att han nu också måste kliva fram och berätta vad han vill, bortom det inom partiet djupt impopulära januariavtalet.

En av dem är Helene Hellmark Knutsson, riksdagsledamot och ordförande för det mäktiga partidistriktet Stockholms län. Hon var fram till valet också minister för forskning och högre utbildning i Stefan Löfvens första regering.

– I mitt partidistrikt finns en stark acceptans för 73-punktsprogrammet, men vi måste ändå ha fler svar på hur vi ska lösa de stora utmaningar vi ser i samhället i dag. Och det är det som nu behöver formuleras, och det är det som alla går och väntar på nu efter Stefan Löfvens besked att han vill leda partiet in i nästa mandatperiod och i nästa valrörelse. Då måste det komma något efter det som berättar vad det är vi ska göra framåt, säger hon.

Du saknar en programförklaring från Stefan Löfven, vad han vill om han fortsätter? 

– Jag tycker det vore en naturlig följd av hans besked. Att han också visar att det inte bara är business as usual nu, säger Hellmark Knutsson, och beskriver läget för partiet som ”väldigt tufft”.

– Det finns ett behov av omstart och framför allt att utveckla en tydlig socialdemokratisk politik. Inte bara visioner, utan konkreta reformer. Och även om de inte kan genomföras den här mandatperioden så behövs det inför nästa val, säger hon.

Stjernqvist: Debatten om att lämna mittensamarbetet växer

Socialdemokraternas tidigare partisekreterare Lars Stjernqvist, som i dag är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, säger att han själv har fortsatt förtroende för Stefan Löfven och att han inte heller upplever debatten om Löfvens framtid som särskilt utbredd inom partiet. 

– När jag lyssnar på de som argumenterar för ett ledarbyte handlar det egentligen om något annat. Att man vill åstadkomma en förändring, säger han.

– Det finns en debatt om januariavtalet och vilken strategi vi ska välja, där allt fler argumenterar för att vi borde byta strategi. Framförallt handlar det om personer som vill åstadkomma en förändring genom att distansera sig från Januariavtalet, även med risken att vi får lämna regeringsmakten.

En som förespråkar just den strategin – att lämna januariavtalet för att gå i opposition – är Göran Greider. 

– Jag tror på den strategin under förutsättning att man säger upp avtalet med anvisning till ett omfattande krav på stora välfärdssatsningar och ett klart nej till återstående rent nyliberala inslag i avtalet, säger Greider. 

Socialdemokraternas bottennotering – sämsta någonsin

Sjöstedt framåt i Svensk Väljaropinion efter offensiven mot Löfven.

Därför vacklar stödet för Löfven

Expressens Tomas Nordenskiöld berättar om hur det interna stödet för Stefan Löfven börjat vackla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.