När de nordiska regeringscheferna samlas i dag kan den ryska frågan hamna på bordet. Foto: Anna-Karin NilssonNär de nordiska regeringscheferna samlas i dag kan den ryska frågan hamna på bordet. Foto: Anna-Karin Nilsson

När de nordiska regeringscheferna samlas i dag kan den ryska frågan hamna på bordet.

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Östersjöområdets säkerhet är en fråga som genom Stora Bält i Danmark kommer att lyftas fram. Förra veckan stävade två ryska korvetter mark vidarein i Östersjön.Östersjöområdets säkerhet är en fråga som genom Stora Bält i Danmark kommer att lyftas fram. Förra veckan stävade två ryska korvetter mark vidarein i Östersjön.

Östersjöområdets säkerhet är en fråga som genom Stora Bält i Danmark kommer att lyftas fram. Förra veckan stävade två ryska korvetter mark vidarein i Östersjön.

Kravet: Granska Putins gasledning

Publicerad

KÖPENHAMN. Försvar, säkerhet - och Ryssland.

Så ser delar av agendan ut när de nordiska statsministrarna, försvarsministrarna och utrikesministrarna nu träffas i Köpenhamn för Nordiska rådets session.

Den konservativa gruppen vill att regeringarna gemensamt granskar den ryska ansökan om gasledningen Nord Stream 2 "ur miljö-, säkerhets-, försvars-, och utrikespolitiska aspekter".

FN:s mål för hållbar utveckling var tänkt som huvudfråga vid Nordiska rådets session som inleds i Köpenhamn i dag.

Men Vladimir Putin ändrade agendan.

Säkerheten i Östersjöområdet är en av de frågor som det danska ordförandeskapet särskilt kommer att lyfta fram.

Så sent som förra veckan stävade två ryska korvetter av Buyan-M-klass in genom Stora Bält i Danmark och vidare in i Östersjön.

Nu ligger fartygen, som bär långdistansmissiler som kan bestyckas med kärnvapenspetsar, i Kaliningrad.

Ryssland har nu, enligt experter, kapacitet att isolera länderna i Norden, om det skulle vilja.

Ska pröva enligt lagen

Samtidigt har den svenska regeringen fått in den ryska ansökan om tillstånd för gasledningen Nord Stream 2 som enligt planen ska löpa parallellt med den befintliga ledningen, Nord Stream.

Regeringen ska nu pröva projektet i enlighet med svensk lagstiftning och internationell rätt.

Men det räcker inte, anser den konservativa gruppen i Nordiska rådet.

Särskild uppmaning

Inför toppmötet i dag rekommenderar de borgerliga företrädarna de nordiska regeringarna att "kritiskt granska" ansökan "ur miljö-, säkerhets-, försvars-, och utrikespolitiska aspekter".

Samtidigt riktas en särskild uppmaning till den svenska regeringen att koordinera frågan med grannländerna i Östersjöområdet.

"Av minst tre skäl finns det anledning för Nordiska Rådet att vara skeptisk till de ryska planerna", skriver de konservativa - som representeras av bland andra Hans Wallmark (M), ledamot i riksdagens försvarsutskott.

Tre skäl

Skälen som anges är följande:

Miljön

Med ytterligare en ledning för naturgas till Europa så kommer beroendet av fossil energi att öka. Detta går stick i stäv med de ambitioner som finns på klimatområdet."

Säkerhetspolitiken

Sedan Nord Stream 1 lades ut på Östersjöns botten har den säkerhetspolitiska och energipolitiska situationen i Europa ändrat sig markant till det sämre. De nordiska länderna kan observera en mer hotfull rysk granne som utmanar internationell rätt gång på gång."

Det nordiska och europeiska samarbetet

Ryssland vill använda sin energidominans till att spela ut nordiska länder mot varandra, länderna på den södra sidan Östersjön mot Norden, norra mot södra Europa och EU mot Ukraina och andra länder utanför unionen. När fler länder blir helt beroende av rysk gas för att klara sin energiförsörjning så ökar trycket att släppa på de sanktioner mot Ryssland som de europeiska länderna varit överens om."

"Känner oro"

Statsminister Stefan Löfven, som anländer till Köpenhamn i dag, kommenterade nyligen den ryska gasledningen:

– Det är en fråga där regeringen känner oro, sa han då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag