Kravet: Gör upp med M – även om MP lämnar

Statsvetaren Jenny Madestam om att S uppges redo köra över MP i migrationsfrågan.
SSU:s ordförande Philip Botström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfven pressas i migrationsfrågan.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Att få till en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om migrationen är viktigare än att hålla ihop regeringen med Miljöpartiet. Det säger SSU:s ordförande Philip Botström.

– Det finns partier som har mer eller mindre extrema positioner i den här frågan, och det är därför det är så viktigt att det är just S och M som kommer överens, säger han.  

Socialdemokraterna lämnade på onsdagskvällen ett bud till övriga partier om migrationen som går Moderaterna till mötes på en rad punkter. Det kunde Expressen avslöja på torsdagen. 

Men för att de två stora partierna ska kunna enas måste en avgörande knut lösas upp: Hur S koalitionspartner Miljöpartiet ska hanteras. 

MP står nämligen inte bakom S-budet, som bland annat innehåller ett förslag om ett nytt riktmärke – liknande Moderaternas krav på ett volymmål – där Sveriges mottagande ska ned till ett EU-genomsnitt.

Men det interna trycket på Stefan Löfven att köra över Miljöpartiet är stort. Sedan tidigare har LO krävt det samt en lång rad socialdemokratiska kommunalråd, och nu ansluter sig SSU till gruppen.

– Socialdemokraterna och Moderaterna måste komma överens nu för att Sverige ska få en stabil migrationspolitik som håller över tid och för att ytterligheterna i svensk migrationspolitik inte ska få ett avgörande inflytande, säger SSU:s ordförande Philip Botström. 

– Det är ingen hemlighet att det finns partier som har mer eller mindre extrema positioner i den här frågan, och det är därför det är så viktigt att det är just S och M som kommer överens.

SSU pressar Löfven om migrationen

Frågan är enligt SSU-ordföranden så viktig att regeringssamarbetet med MP inte får stå i vägen, men Botström tror att Miljöpartiet – precis som 2015 – kommer att ge vika. 

– Jag har väldigt svårt att tro att Miljöpartiet, som i så många år ansträngt sig för att bli ett regeringsdugligt parti, skulle välja att lämna eller hota med att fälla en s-regering. Inte minst i det läge vi befinner oss i med coronakrisen.

– Om Miljöpartiet väljer att lämna regeringen för att Socialdemokraterna tar ansvar för en långsiktigt hållbart migrationspolitik, då säger det mer om MP än S, säger han. 

Så en uppgörelse med Moderaterna är viktigare än att hålla ihop regeringen med MP?

– Ja. 

SSU har själva omprövat sin inställning i migrationsfrågan och rört sig i klart stramare riktning, och Botström tycker det är klokt av S att öppna för ett riktmärke för hur stort det svenska mottagandet kan vara i relation till övriga EU.

Han uppmanar nu sitt moderparti att sätta sig på egen hand med Moderaterna, men ser förutsättningar för att fler partier kan ansluta sig – bara S och M enas. 

Han uppmanar också Stefan Löfven att vara kompromissvillig för att de två partierna ska kunna finna varandra. 

– Vi i SSU har förståelse för att Socialdemokraterna säkert kommer behöva svälja en del beska piller om vi ska ha en rimlig chans att komma framåt. Vi kommer inte jubla över alla delar men jag har förståelse för att det krävs eftergifter för att vi ska få en bred och långsiktig migrationspolitik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.