Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Ge hedersbrott egen brottsrubricering

Hederrelaterade mordet som rönt enorm uppmärksamhet.
Sara Mohammad, grundare av föreningen GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) frågar ut Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) under Fadimegalan på Berns i Stockholm.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fadime Sahindal mördades av sin far i ett hedersmord.
Foto: MARCUS ENGSTRÖM

18 år har snart gått sedan Fadime Sahindal mördades – av sin egen far.

På söndagseftermiddagen hölls årets gala till hennes minne.

Där krävde man – och kravet ska framföras till regeringen – att hedersbrott ska få en egen brottsrubricering.

Det har gått 18 år sedan mordet på Fadime Sahindal. 

På tisdag skulle Fadime ha fyllt 44 år, men hon blev inte äldre än 26 – hon blev mördad av sin egen pappa i ett hedersmord. Hon fick sätta livet till för en dröm om frihet och kärlek.

På söndagen vid lunchtid lades en krans ner vid Fadime och systern Songüls grav på Gamla kyrkogården i Uppsala.

På eftermiddagen ordnade föreningen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) en gala på Berns i Stockholms för att hedra minnet av Fadime och hennes kamp för just frihet och kärlek. Temat för årets gala var ”Fadime är död. Hedersvåldet lever”. 

Lämnade över 64 krav

GAPF framförde under galan kravet på att hedersbrott ska få en egen brottsrubricering i brottsbalken. Det är ett av 64 krav som föreningen lämnade över till regeringen under söndagen.

– Hedersbrott ska få en egen brottsrubricering för att vi ska kunna göra bättre utredningar som kan leda till mer rättvisa domar, säger GAPF:s grundare Sara Mohammad till Sveriges Radios Ekot.

Detta är något som regeringen kom överens om att utreda i samband med januariavtalet.

Bland de medverkande på galan märktes skådespelerskan Mia Skäringer, artisten Patrik Isaksson samt Ulf Kristersson (M).

https://www.instagram.com/p/B7g0IeQpBKY/?utm_source=ig_embed

På Instagram skriver Moderatledaren:

”Det har hänt en del sedan Fadime dödades. Färre i samhällsdebatten förnekar idag att det finns hedersrelaterat förtryck.”

Den 17:e Fadime-dagen på tisdag

På tisdag är det även dags för Fadime-dagen med sedvanlig konferens. Det är den 17:e i ordningen och hålls på Norra Latin i Stockholm. 

Syftet är att förvalta det Fadime förde fram i sitt tal i riksdagen några månader innan hon blev mördad – att våld i hederns namn skulle synliggöras, och att skydd och stöd ska ges till de utsatta.

Hedersgäst vid årets konferens är Yakin Ertürk, FN-rapportör om mäns våld mot kvinnor 2003-2009, samt professor i sociologi. Ertürk är fortfarande aktiv i flera forskningsprojekt om våld i hederns namn.  

Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) deltar i konferensen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.