Kravet från V: Säg upp avtal med läkarbolag

Hundratals döda • Polisanmälningar och kritik från IVO.
Familjeläkarnas vd Stefan Amér.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN
Vårdboendet i Bergshamra.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
OBS! Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen avslöjade hur Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB brustit i sitt arbete under pandemin.

Nu kräver Vänsterpartiet en ”en fullständig redogörelse” i Hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott i Region Stockholm.

De anser att regionen bör bryta avtalen med företaget.

Det var i december som Expressen kunde berätta om flera oegentligheter i det privata läkarbolaget Familjeläkarna i Saltsjöbaden AB:s arbete under pandemin – bland annat om mejl som avslöjar att äldre inte skulle skickas till sjukhus. 

IVO har också kritiserat läkarbedömningen hos Familjeläkarna.

– Än så länge läggs allt ansvar på myndigheter och regioner, som skyller på varandra. Men det är dags att läkarna och deras arbetsgivare Familjeläkarna rannsakar sig själva och sin legitimitet, säger Thomas Andersson vars covidsjuka pappa inte fick besök av en läkare.

Expressen har också kunnat rapportera om hur kaos uppstod när Familjeläkarna öppnade sin drive in-vaccinering i veckan.

Vänsterpartiet: Bryt avtalen

Vänsterpartiet i Region Stockholm kräver ”grundläggande information om hur förvaltningen agerat i relation till Familjeläkarna” – och anser att Region Stockholm ska avbryta avtalen med företaget.

”Regelverket för vård i livets slutskede hade inte följts. Familjeläkarna bär ett stort ansvar för denna katastrofala felhantering.”, står det i en skrivelse från partiet.

”Det är många exempel på kort tid som visar att Familjeläkarna är ett vårdföretag som tycks sakna etiska regler.”, anser man.

Vd:n Stefan Amér har tidigare berättat för Expressen att man besökt boenden i hög utsträckning, men att de inte fick extra resurser från regionen.

Se mer:

Danmark gick på torsdagen ut med att man tillfälligt pausar vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin, efter ett antal fall av blodproppar bland personer som vaccinerats. Men Läkemedelsverket ser ingen anledning till att ändra sina rekommendationer eller dra in vaccinet i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.