Förslaget på S-kongressen: Ett rökfritt Sverige 2030

SSU:s ordförande Philip Botström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: TT NYHETSBYRÅN

ÖREBRO. Ett rökfritt Sverige till 2030 och extra semesterdagar för den som motionerar – det föreslår den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden under helgens stora S-kongress.

Samtidigt kräver SSU att körkort för truck, buss och lastbil ska kunna finansieras med CSN-lån.

– Det här är ju en dyr reform, men vi tror att det här är bra och viktigt att göra, säger Philip Botström, ordförande i SSU.

På fredagen inleddes Socialdemokraternas partikongress i Örebro. På agendan står bland annat sjukvårdspolitiken, som kritiserades i den nyligen presenterade valanalysen.

Den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden presenterar i en ny rapport en rad förslag på området, däribland sockerskatt, extra semester vid regelbunden träning – och en plan för att göra Sverige rökfritt till 2030. 

Detta ska uppnås bland annat genom höjd tobaksskatt och ett förbud mot skyltning av tobaksprodukter.

– Vi ska inte skuldbelägga utan ge människor verktyg att själva kunna leva hälsosamt, äger Daniel Färm, chef för tankesmedjan Tiden, till Dagens Nyheter.

– Jag är medveten om att flera av våra förslag kommer att väcka debatt men de som är kritiska får gärna presentera andra alternativ.

CSN-lån för truckkörkort

Under helgen lägger även ungdomsförbundet SSU fram flera förslag.

Sedan i september 2018 kan arbetslösa personer få upp till 15 000 kronor i studielån för att ta B-körkort. SSU kräver nu att reformen utvidgas för att även omfatta körkort för truck, buss och lastbil.

– Vi vill att detta också riktar sig till de grupper som kanske bor på landsbygden, där det kanske framför allt finns ett arbetsmarknadsbehov av truckkörkort, lastbilskörkort, busskörkort, säger Philip Botström, ordförande i SSU.

Botström säger att reformen kan hjälpa unga killar att komma i arbete:

– Det finns stora yrkesgrupper där det råder brist på utbildad kompetens, och samtidigt finns det väldigt många unga - inte minst killar – som är arbetslösa, men som skulle kunna träffas av en sådan här ambitionshöjning.

”Ska förhandla”

Han tror att reformen skulle vara dyr:

– Det var väldigt många som sökte CSN-lånet för körkort. Så det här kommer kosta pengar, men om vi inte ser till att möta arbetsmarknadens behov så kommer det också kosta pengar för samhället.

Hur ni någon projektion på vad detta kommer kosta?

– Det överlåter jag med varm hand till räknenissarna på finansdepartementet.

SSU kommer att driva frågan under helgens partikongress i Örebro.

– Det här ska jag försöka förhandla med Ylva Johansson och Mikael Damberg under dagen, säger Philip Botström, som hoppas att partikongressen ställer sig bakom förslaget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.