Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet från SDF: Utred ett turkiskt krigsbrott

Expressens utrikeskorrespondent: ”Syriska styrkor har lämnat Ras al-Ayn”.
Röken stiger från Ras al-Ayn i Syrien.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP / TT NYHETSBYRÅN
Tusentals kurder demonstrerar i Frankfurt mot den turkiska invasionen.
Foto: BORIS ROESSLER / AP / TT NYHETSBYRÅN

Nu kontrollerar Turkiet de två strategiska städerna Ras al-Ayn och Tall Abyad längs gränsen. Syriska demokratiska styrkorna (SDF) kräver att en kommitté utreder ett turkiskt krigsbrott.

Samtidigt skickar Turkiet truppförstärkningar till gränsen mot Syrien samtidigt som tiden för vapenvilan rinner ut. 

– Vi ska krossa deras skallar, hotar Turkiets president Erdogan. 

Från en kulle i den turkiska staden Ceylanpinar ser man den belägrade staden Ras al-Ayan i Syrien. 

Båda städerna ligger alldeles invid varandra. 

Under söndagen kom rapporter om att SDF, Syriska demokratiska styrkorna, pausar sina militäroperationer i staden. 

 ”Som en del av avtalet mellan Turkiet och genom amerikansk medling har vi bestämt om att pausa militäroperationer. I dag har vi evakuerat staden Ras al-Ayn från alla SDF-krigare. Vi har inga krigare kvar i staden”, står det i ett pressmeddelande från SDF:s talesman Kino Gabriels.

Men den syriska väpnade oppositionen, som tillsammans med turkiska armén kontrollerar mer än 60 procent av Ras al-Ayn, ifrågasätter uppgiften – och uppger att SDF har lämnat kvar trupper i staden. 

Sent på kvällen uppgav turkiska försvaret att ett 80-tal turkiska militärfordon lämnade Ras al-Ayn i riktning mot staden Tall Tamr. SDF har sedan uppgett att Turkiet bombar Abu Rasin nära Ras al-Ayn.

Gränsen hårdbevakad

Överste Yusuf Hamoud är militärtalesman för den väpnade syriska oppositionen. Tidigare hette den Fria Syriska Armé, men har numera bytt namn till Syriska Nationella Armén. 

Han svarar i telefon från en gata några hundra meter bort från den turkiska sidan. 

Före kriget promenerade folk till varandra över gränsen. Nu är hela gränsen hårdbevakad av turkisk militär. 

– Vi kan inte bekräfta att de har dragit sig tillbaka. Vi har öppnat flera humanitära korridorer och civila fick lämna staden. Men PYD (SDF) kontrollerar mer än 20 procent av staden, säger Yusuf Hamoud. 

Men tillbakadragandet bekräftades av källor till tv-kanalen al-Jazeera också. 

När Expressen lämnar området kring Ras al-Ayn viftar en turkisk soldat med hela handen vid vägspärren, och vi tvingas stanna på motorvägen mellan Akçakale och Ceylanpinar.

– Om några kilometer kommer ni att se en stor samling för stridsvagnar. Fotografera inte, säger soldaten.

”Krossa deras skallar”

Medan timmarna för den bräckliga vapenvilan mellan Turkiet och kurdledda SDF rinner i väg fortsätter Turkiet att skicka förstärkningar till gränsen mot Syrien.

– Om inte terroristerna drar sig tillbaka kommer vi att krossa deras skallar, hotade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i ett tal i lördags. 

Snart är det bara 50 timmar kvar av vapenvilan som har brutits vid flera tillfällen senaste dygnen. Enligt SDF har den turkiska militären dödat minst 25 människor efter att vapenvilan trädde i kraft. 

I ett pressmeddelande från SDF kritiserar de president Trumps uttalande om att vapenvilan går enligt planerna ,och anklagar Turkiet för krigsbrott: 

”Vi kräver att en kommitté ska bildas omedelbart för att utreda uppgifterna om att Turkiet använder förbjudna vapen, och för att utreda brott och avrättningar mot och av civila”. 

Turkiska armén förlorade på söndagsmorgon en soldat. Denne sköts ihjäl när han var ute på ett spaningsuppdrag i staden Tall Abyad.

- Kurdiska PYD (SDF) har brutit mot vapenvilan vid 13 tillfällen sedan vapenvilan trädde i kraft. Från vår sida fortsätter vi att respektera vapenvilan, säger överste Yususf Hamoud.

På tisdag ska Rysslands president Vladimir Putin träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ryska Sotji. Då ska de två ledarna diskutera Syrien. 

Tisdag är vapenvilans sista dag. Turkiet vill ta kontroll över syrisk mark längs gränsen. Men i det området ligger städer och byar som numera kontrolleras av syriska regeringsarmén. 

Sedan SDF och Damaskus undertecknade ett avtal, som ger Damaskus frikort att kontrollera stora delar av SDF:s områden, har Damaskus skickat in sina trupper till flera viktiga städer, exempelvis Kobane och Manbji. 

Erdogan säger att det är ”inte dåligt” om regimen tar kontrollen men uppmanar Damaskus att bekämpa ”terrorister”. 

Få koll på konflikten mellan Turkiet och kurderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.