Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet från kommunen: Lär dig svenska på tre år

Uppsala kommun vill spara ner på socialbidragen.
Centralstationen i Uppsala.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Uppsala kommun inför en tidsgräns på studier i svenska för invandrare. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppsala kommun vill spara ner på socialbidragen och inför nu en tidsgräns för studier i svenska för invandrare, rapporterar Uppsala Nya Tidning. 

Enligt kommunalrådet Mohamad Hassan (L) ska det leda till en attitydförändring:

– Regeln om max tre år skickar signalen att det finns en viss press att bli klar med SFI, säger han till tidningen.

Under 2019 väntas utgifterna för socialbidrag i Uppsala kommun att uppgå i 402 miljoner kronor. 

Sedan 2016 är det en ökning med 33 procent – och nu inleds arbetet med att få ner kostnaderna, rapporterar UNT.

Målet är att minska andelen invånare som har ekonomiskt bistånd från fem procent till fyra procent. Det uppskattas leda till en besparing på 40 miljoner kronor om året.

Och för att lyckas har kommunen antagit ett nytt 26-punktsprogram. Det handlar om olika satsningar som ska få fler i arbete och som ska minska behovet av socialbidrag. 

En av punkterna handlar om språkstudier i svenska för invandrare, där det nu införs en maxtidsgräns på tre år efter studiestart.

– Tanken är att man på tre år ska uppnå en grundläggande nivå i svenska, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L) till UNT.

Uppsala inför maxgräns på studier i svenska

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) är ordförande i arbetsmarknadsnämnden som har ansvar för socialbidrag. Han menar att satsningen ska leda till en attitydförändring bland de som studerar svenska för invandrare, SFI.

– SFI har utvecklats till en instans där elever kan studera hur länge som helst. Regeln om max tre år skickar signalen att det finns en viss press att bli klar med SFI, säger Mohamad Hassan till UNT.

De som av olika anledningar inte klarar studierna på tre år hänvisas till andra instanser. Mohamad Hassan ger praktik som ett exempel där man också kan träna sig på det svenska språket. Samtidigt betonar han vikten av individuella lösningar.

En ytterligare förändring för SFI-eleverna är att de som behöver hjälp att hitta arbete nu får ett krav om att lägga 30-40 timmar i veckan på studier i kombination med arbetsmarknadsinsatser. 

Tidigare har ungefär 40 procent av kommunens SFI-elever haft studierna i svenska som enda största fokus, medan övriga 60 procent jobbat hel- eller halvtid parallellt, skriver UNT.

Ebba Busch Thor om KD:s förslag.

Materialkrisen på sjukhuset fortsätter:

Stor kris på sjukhuset i Uppsala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.