Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Behåll Sveriges nationalsång i skolorna

Kravet: Behåll Sveriges nationalsång i skolorna
Moderaternas Kristina Axén Olin är andre vice ordförande i utbildningsutskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: SVEN LINDWALL
Utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I Skolverkets förslag till reviderad kursplan för grundskolan har nationalsången plockats bort ur lågstadiets musiklektioner.

Moderaternas Kristina Axén Olin och Liberalernas Roger Haddad kräver att hela förslaget dras tillbaka.

– Det är utbildningsminister Anna Ekströms uppgift att agera, säger Kristina Axén Olin.

– Allt det som är svensk kultur och själva kittet i det svenska samhället, allt från allemansrätt till nationalsång, Bibeln, och svenska barnvisor, borde vara självklart att få ta del av i skolan, säger Kristina Axén Olin, M, andre vice ordförande i utbildningsutskottet.

Hon reagerar starkt på uppgifter om att Skolverket valt att rationalisera bort formuleringar om så väl nationalsången som psalmer och svenska visor, ur det nya förslag till kursplan i lågstadiet som lämnas in till regeringen i december.

”Borde ha begripit”

För som Expressen kunde berätta i går har förslaget väckt debatt i expertled. 

– Jag tror att de har haft ett gott uppsåt men det har ändå blivit helt fel. Skolverket borde ha begripit att förslaget skulle bli kontroversiellt, säger Skolinspektionens tidigare överdirektör Hans Albin Larsson till Lärarnas tidning.

Nationalsången plockas bort

Så här ser ändringen för kursplanen i musik på lågstadiet ut.

Nuvarande kursplan:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.”


Ny kursplan:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider.”

Liberalerna: ”Märkliga förändringar”

Också Liberalerna har studsat på förslaget som presenterats. I ett mejl till Expressen skriver Roger Haddad, Liberalernas skol- och utbildningspolitiska talesperson samt vice ordförande i utbildningsutskottet:

”Vi kan inte ha en myndighet som slaktar centrala historiska moment, som föreslår märkliga förändringar kring våra nationella minoriteter och nu senast förslaget att barnen inte ska behöva lära sig vår nationalsång i lågstadiet. 

Den här översynen har Skolverket inte klarat av att göra den här gången heller och vi kommer inte ge grönt ljus om detta blir myndighetens slutversion till regeringen.”

Vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott och Liberalernas utbildningspolitiska talesperson kommenterar Skolverkets förslag på reviderad kursplan.
Liberalernas skol- och utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad.
Foto: SVEN LINDWALL

Han fortsätter:

”Om inte regeringen agerar kommer vi att stoppa hela arbetet med översynen.”

Ställer ministern till svars

Moderaternas Kristina Axén Olin ställer samma krav på Anna Ekström.

– Det är utbildningsminister Anna Ekströms uppgift att agera. Hon får dra tillbaka hela förslaget. Om jag var hon skulle jag tillsätta en parlamentarisk grupp som sedan i lugn och ro kan gå igenom det.

– Hon har ju inte ens kommenterat förslaget ännu. Jag har kallat henne till utbildningsutskottet, hon kan komma dit på tisdag.

Anna Ekström vill inte ta ställning

När Expressen söker Anna Ekström för en kommentar svarar hon skriftligt via sin presskontakt Anja L Sundberg. 

Anna Ekström poängterar i mejlet att det endast är ett utkast från Skolverket som innehåller de kritiserade omformuleringarna. Utkastet som har varit på remiss omarbetas just nu av myndigheten innan det slutligen lämnas in till regeringen i december.

– Det är omöjligt för mig som minister att dra tillbaka ett förslag som inte finns. Att Moderaterna ställer den här typen av oseriösa krav säger tyvärr en del om bristen på moderat skolpolitik, säger Anna Ekström.

Men hon säger även att:

– Vår nationalsång är en självklar del av den kunskap som man bör ha när man bor i Sverige. 

På oppositionens krav om att utbildningsministern ska närvara vid ett möte i utbildningsutskottet svarar Anna Ekström att det gör hon gärna.

– Jag kommer att ta ansvar för att läroplanerna framöver speglar det man behöver lära sig i skolan. 

– Svensk skola ska fokusera på kunskap och bildning – och de reviderade kurs- och ämnesplanerna som senare ska beslutas måste styra mot just detta. Därför ska faktakunskaper tydligare betonas och kunskapskraven göras med lättbegripliga för lärare och elever.

Innebär det att utbildningsministern också vill att formuleringen om nationalsången ska stå kvar i kursplanen?

”Vi får det av Skolverket i december och då ska vi läsa vad de föreslår och därefter kommer regeringen att ta ställning”, svarar presskontakten Anja L Sundberg.

Kan du din nationalsång?

Liberalernas skolpolitiske expert om förslaget att slopa nationalsången i kursplanen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.