Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Behåll Cecilia Wikström på EU-listan

Cecilia Wikström har under uppmärksammade former petats som toppnamn för Liberalerna inför EU-valet. Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund menar att man inledningsvis inte ville peta Cecilia Wikström. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Liberalerna i Cecilia Wikströms hemstad Uppsala vill fortfarande se den omdebatterade L-toppen på partiets lista inför EU-valet.

Enligt Sveriges Radio är huvudkravet fortfarande att Wikström ska toppa listan – men att nödalternativet är att hon ska finnas kryssbar längre ner. 

– Jag tror det vore bra för partiet, säger hon själv. 

Det har stormat kring Liberalernas tidigare toppkandidat Cecilia Wikström sedan hon petats från EU-vallistan mot bakgrund av de styrelseuppdrag hon vägrat lämna. 

Wikström har sedan petningen själv kritiserat det egna partiet. I samband med en pressträff inför Liberalernas riksmöte i Västerås förra helgen menade hon bland annat att partiets process mot henne varit förnedrande.

– Det är klart att man får panik när det går dåligt, då slipar man knivarna, sa hon till Expressen vid tillfället. 

Nu jobbar Liberalerna i Wikströms hemstad Uppsala för att få in henne på listan igen.

 

 

Cecilia Wikström fick runt 44 000 kryss i EU-valet 2014.Foto: KRISTOFER SANDBERG

Vill få plats längre ner på listan 

Genom att få en plats längre ner på listan skulle de som känner fortsatt förtroende kunna kryssa in henne.

– Då skulle alla de hundratals människor som har hört av sig till mig i alla fall ha mig som ett alternativ att rösta på, säger Cecilia Wikström till Sveriges Radio.

Liberalerna i Uppsala vill allra helst se Wikström kvar på sin topplacering på listan. Om det blir omöjligt vill se se henne längre ner på listan.

SR uppger att Wikström fick 44 000 kryss i EU-valet 2014 – och att hennes anhängare nu hoppas hon att oavsett plats på listan ska kunna matcha resultatet för fem år sedan.

– Jag tror det vore bra för partiet. Jag står till förfogande på precis samma sätt som när ett enigt partiråd valde mig, säger Cecilia Wikström.  

 

 

Nytt toppnamn ska presenteras

Utöver henne själv har också andra Liberaler varit kritiska mot partistyrelsens hantering av ärendet.

Enligt partiledaren Jan Björklund har man dock inte gjort något felaktigt.

– Vi ville inte peta henne från listan. Men hon valde att behålla bolagsuppdragen och då fick hon i stället lämna listan, sa han tidigare till SVT

Samtidigt jobbar i nuläget valberedningen för att presentera ett förslag på ersättare för Cecilia Wikström som toppnamn på listan inför EU-valet. Listan ska fastställas i slutet av mars.