Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kräver svar av Cirkus Scott: "Måste titta på"

Migrationsverket kommer att kräva svar från Cirkus Scott efter Expressens avslöjande att företaget i hemlighet tecknat dubbla kontrakt med en grupp latinamerikanska dansare. Foto: Samuel Unéus
En anonym dansare har berättat för Expressen om lönevillkoren.

Expressen avslöjade att Cirkus Scott i hemlighet tecknat dubbla kontrakt med sina anställda.

Nu kräver Migrationsverket svar från företaget.

– Det här är något vi måste titta närmare på, säger Robert Kollberg, chef på myndighetens arbetstillståndsenhet i Stockholm.

– Om det stämmer det du skriver i artikeln så har inte företaget levt upp till de anställnings- och lönevillkor som de har utlovat. Och det är ju grunden till arbetstillståndet. Men vi vill i det här läget bilda oss en egen uppfattning först.

På torsdagen avslöjade Expressen att företaget bakom Cirkus Scott, Flatgaroo Production AB, har vilselett Migrationsverket genom att teckna dubbla kontrakt med sina latinamerikanska dansare.

Flatgaroo lovar i anställningserbjudandet som skickats till Migrationsverket att dansarna ska arbeta heltid och tjäna 25 200 kronor i månaden. Lönen bekräftas även i ett officiellt kontrakt. Men i hemlighet har företaget tecknat ett annat kontrakt med dansarna där lönen är bara 8 800 kronor i månaden.

Begär in uppgifter

Nu ska alltså Migrationsverket utreda vad som har hänt.

– Vi kommer i första hand att vända oss till företaget, säger Robert Kollberg.

Kommer ni att fråga de anställda?

– Nej, inte i det första skedet. Om vi begär in de här uppgifterna från företaget och begär in dem på heder och samvete, så borde vi ju få in riktiga uppgifter.

Men skälet till att ni måste titta på det här är väl att de har lämnat oriktiga uppgifter?

– Enligt det du skriver har de lämnat oriktiga uppgifter. Vi får se vad vi får in från dem och sedan får vi fundera på hur vi går vidare i nästa skede.

"Inte juridiskt bindande"

Om Migrationsverket upptäcker att en arbetsgivare uppger en lön i sitt anställningserbjudande men i verkligheten betalar ut en annan lön finns normalt ingen möjlighet att straffa arbetsgivaren. Det beror på att anställningserbjudandet inte är juridiskt bindande.

– Om det är en arbetsgivare som återkommande söker arbetstillstånd för personer från tredje land så kan man ställare hårdare krav på dem vid kommande ansökningar. Det är väl den möjligheten vi har, säger Robert Kollberg.

När det gäller de latinamerikanska dansarna som anställts av Cirkus Scott finns alltså även ett officiellt kontrakt där lönen som anges i anställningserbjudandet, 25 200 kronor i månaden, bekräftas. Även kontraktet har skickats in till Migrationsverket.

Nya lönelarm

Under torsdagen har Teaterförbundet tagit emot ytterligare larm om låga löner på Circus Scott.

– Vi har fått in avtal från folk som fått anställningserbjudande från Cirkus Scott, där de har ifrågasatt lönen, säger David Grepo, jurist på Teaterförbundet.

Han säger vidare att facket inte kommer att titta närmare på avtalen då de människor som hört av sig inte varit anslutna till Teaterförbundet.

Får ny lön

Flatgaroos vd Robert Bronett skriver i ett mejl till Expressen att 8 800 kronor är dansarnas nettolön baserad på bruttolönen 13 000 kronor. Enligt Bronett var dansarna anställda på halvtid.

Men i anställningserbjudandet som han skrivit under står det heltid. Och enligt Teaterförbundet, som Flatgaroo har avtal med, är alla kollektivavtal för konstnärliga verksamheter på heltid.

Efter att Expressen konfronterat Robert Bronett med de dubbla kontrakten har dansarna fått en ny lön som är 19 200 kronor. Bronett bekräftar att de nu är heltidsanställda.

 

VET DU MER? TIPSA EXPRESSEN!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till Expressen direkt!

Kontakta redaktionen på

71717@expressen.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen

hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 22 20.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!