Beatrice Ask. Foto: Christer Wahlgren
Beatrice Ask.  Foto: Christer Wahlgren

Kräver kommission
av justitieministern

Publicerad

Tillsätt en kommission, utred problemet och ta fram en åtgärdsplan.

Kraven på justitieminister Beatrice Ask är hårda inför hennes möte med initiativtagarna till kampanjen hijabuppropet som vid mötet kommer att presentera en kravlista med flera punkter.

– Det är hon som ska stå till svars för vad hon gör eller inte gör. Men det handlar inte bara om Ask, det handlar om hela regeringen, säger en av initiativtagarna Foujan Rouzbeh till Expressen.se.

Vid mötet som Beatrice Ask tagit initiativ till kommer de fem initiativtagarna att presentera en kravlista med flera punkter.

Exakt vilka kraven är vill man dock inte avslöja före mötet, men enligt Foujan Rouzbeh är det fortfarande det som står i artikeln som uppmanade till hijabuppropet som gäller.

Dessutom kommer fler punkter att tillkomma.

– Vi har sagt att hon behöver tillsätta någon form av kommission som utreder problemet och att hon utifrån den bör ta fram någon form av åtgärdsplan.

Låga förväntningar på mötet

Men förväntningarna inför det 20 minuter långa mötet är låga. Foujan Rouzbeh säger att mötet mer har ett symbolvärde och att hon inte har några förväntningar på att mötet ska leda någonstans.

– Det känns inte genuint och jag är väldigt skeptisk, det är vi egentligen alla. Det hon bör tänka på är det faktum att det här problemet finns, och i och med det här har det uppmärksammats över hela världen. Jag hoppas att hon inte tänkt nöja sig med ett möte, säger Foujan Rouzbeh.

Inte bara Asks ansvar

Men ansvaret är inte bara Beatrice Asks, betonar Foujan Rouzbeh.

– Jag vill att regeringen börjar föra samtal direkt med de berörda, de utsatta kvinnorna samt med alla sakkunniga vi har på det här området. Vi har organisationer, förbund och samfund som är kunniga. Kunskapen finns att tillgå och en åtgärdsplan skulle kunna tas fram ganska snabbt, säger hon.

Foujan Rouzbeh är också kritisk till att det är medborgarna som ska svara på vad som behöver göras i frågan.

– Det är hon som ska svara på vad hon gör och sedan ska vi ta ställning till om det är tillräckligt eller inte. Det är hon som ska stå till svars för vad hon gör eller inte gör. Men det handlar inte bara om Ask, det handlar om hela regeringen.

Hon passar också på att rikta en känga åt flera andra politiker.

– Det känns som att det är civilsamhället som ska bära det här problemet. Var är Birgitta Ohlsson och Reinfeldt? Det här är ett skitstort problem.

Är det på något sätt man ska sätta stopp för fascismen och intoleransen så räcker det inte att hålla brandtal mot SD i Almedalen.

Beatrice Ask har avböjt att kommentera frågan tills efter att mötet har hållits.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag