De 150 människorna avled omedelbart när Germanwings-planet kraschade i Alperna. Foto: Laurent CiprianiDe 150 människorna avled omedelbart när Germanwings-planet kraschade i Alperna. Foto: Laurent Cipriani
De 150 människorna avled omedelbart när Germanwings-planet kraschade i Alperna. Foto: Laurent Cipriani
Piloten Andreas Lubitz tros medvetet ha styr planet in i alpväggen. Foto: Getty ImagesPiloten Andreas Lubitz tros medvetet ha styr planet in i alpväggen. Foto: Getty Images
Piloten Andreas Lubitz tros medvetet ha styr planet in i alpväggen.  Foto: Getty Images

Kräver högre ersättning för krasch

Publicerad

Anhöriga till offren som dödades när ett Germanwingsplan störtade in i en bergvägg i Alperna kräver högre ekonomiskt skadestånd än det som de erbjudits. En advokat som för flera av de anhörigas talan säger att de kräver minst 100 000 euro.

Lufthansa, som är moderbolag till Germanwings, har tidigare erbjudit de tyska offrens anhöriga 25 000 euro till var och en av familjerna som hade en familjemedlem ombord. Dessutom skulle de närmast anhöriga få 10 000 euro var.

"Det är inte förvånande att mina klienter har bett mig att säga nej till detta otillbörliga förslag" skriver advokaten Elmar Giemulla som representerar 35 av familjerna.

Sammanlagt fanns 72 tyska medborgare ombord på planet som störtade den 24 mars. Samtliga 150 ombord dog i kraschen. Piloten Andreas Lubitz tros medvetet ha styrt planet in i alpväggen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag