Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kräver hårdare straff efter flera attacker

På måndagsmorgonen inträffade ännu en incident. Då misshandlades ambulanspersonal med en påk i samband med en utryckning i Huddinge söder om Stockholm. Ambulansen på bilden har inget med måndagens händelse att göra. Foto: Johan Nilsson / TT
Stockholms sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött vill ha ett möte med inrikesminister Anders Ygeman (S) för att diskutera åtgärder som förbättrar arbetsmiljön och göra den tryggare. Foto: Peter Knutson
Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Tomas Leprince

Ambulanspersonal har misshandlats, väktare och polis har attackerats med fyrverkerier och grön laser.

Nu har sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Marie Ljungberg Schött (M) begärt krismöte med Sveriges inrikesminister. Hon vill ha hårdare straff mot förövarna – och fler poliser.

– Så här kan vi inte ha det, säger Marie Ljungberg Schött.

FAKTA

Attacker mot insatspersonal

Huddinge:

Tidigt på måndagsmorgonen larmades en ambulans till en adress i Huddinge. Ingen patient behövde transporteras, men när ambulansen skulle lämna området hoppade en yngling ut i vägen. De stannande för att prata med ungdomarna och då blev en ur personalen slagen med ett tillhygge, något sorts påkaktigt, och sen sprang ungdomarna från platsen.

Helsingborg:

Under helgen har polisen fått samtal från flera platser i landet om att fyrverkerier skjutits mot personer och byggnader på flera platser. I Helsingborg kastades smällare mot brandkåren och mot en skola.

Växjö:

I Växjö fick polisen skingra grupperingar som sköt raketer och kastade sten mot både polisen och allmänhet i helgen. Söndagens oroligheter var så allvarliga att de rubricerades som våldsamt upplopp. En person är anhållen misstänkt för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

Norrköping:

Vid 19-tiden på lördagen fick polisen larm om smällare och mindre bränder i Navestadsområdet i Norrköping. När patrullen kom till platsen möttes de av smällare och stenkastning av ett trettiotal ungdomar. Några av dem som var med i upploppet har identifierats och en 14-åring togs om hand för störande av ordning.

Märsta:

En väktare blev på söndagskvällen beskjuten med raketer i Märsta – samtidigt som det sköts smällare och fyrverkeripjäser in i skolsalar på platsen.

Sigtuna:

Ungdomar sköt raketer mot en skola och en väktare i Sigtuna.

Malmö:

I Malmö fick en hemtjänstpatrull och personal i en väktarbil raketer skjutna mot sig på söndagskvällen. Polisen tror att någon siktade på dem.

De senaste dagarna har insatspersonal på flera olika håll i landet blivit attackerade av ungdomsgäng. I Norrköping attackerades polisen med stenar och smällare och samma sak inträffade med polisen i Växjö i stadsdelen Araby.

Där har kommunen haft krismöte under måndagen och en grupp medborgare har lämnat in 400 namnunderskrifter där de kräver direkta insatser från ansvariga.

– Polisen ska se att vi i Araby bryr oss och vill ha en förändring. Politikerna måste också förstå att det måste hända nu och inte om ett halvår, säger Tomas Andersson, en av initiativtagarna till Smålandsposten.

Ytterligare minst fyra städer har haft liknande händelser med attacker riktade mot väktare, polis och räddningstjänst.

Tillhygge mot personalen

På måndagsmorgonen inträffade ännu en incident. Då misshandlades ambulanspersonal med en påk i samband med en utryckning i Huddinge söder om Stockholm.

Marie Ljungberg Schött. Foto: Peter Knutson

Misshandeln blev droppen för Stockholms sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött.

– Jag har haft ögonen länge på att ambulanspersonal upplever osäkerhet när åker på vissa adresser. Men nu har det passerat en helt annan nivå när man går in i närstrid med tillhygge mot personalen. Det är inte acceptabelt, säger hon.

Sjukvårdslandstingsrådet vill därför ha ett möte med inrikesminister Anders Ygeman (S) för att diskutera åtgärder som förbättrar arbetsmiljön och göra den tryggare. Det kan vara att hitta nya arbetssätt och en lagändring med längre strafftider. Även fler poliser behövs, enligt Marie Ljungberg Schött.

– Det är ett mycket allvarliga brott att ge sig på personal som är ute på den här typen av uppdrag, och det gäller även polis och räddningstjänst, säger hon.

Välkänt fenomen

Inom polisen är attacker med stenar, brandbomber, grön laser och granater från ungdomsgäng i vissa områden ett välkänt fenomen. Ofta rör det sig om ungdomar som inte är straffmyndiga som ligger bakom attackerna.

– Vi har varit utsatta under längre tid än andra personalgrupper och har arbetsmiljön i fokus när vi går in i sådana här områden, säger Stefan Eklund styrelseledamot i Polisförbundet och fackordförande i region Stockholm.

Enligt Stefan Eklund upplever poliser såväl en stor osäkerhet som frustration när de ska in i de här områdena och att inte veta vad de kommer att möta.

– Det ingår i vårt jobb att arbeta med hot och våld, men just försåtet att åka på ett jobb och mötas av angrepp när man ska rädda någon känns väldigt frustrerande, säger han.

Även för räddningstjänsten är den här sortens attacker från ungdomsgäng något man möts av ibland.

– Vi ringer alltid till polisen när vi åker på uppdrag och om vi får indikationer på att det är stökigt har vi en särskild plan för hur vi hanterar sådana situationer, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef på Storstockholms brandförsvar.

Stort samhällsproblem

Polisförbundet anser att angreppen är ett stort samhällsproblem och något som man ser ökar och sprider sig utanför storstadsregionerna till fler orter ute landet. Våldet drabbar även många andra yrkesgrupper som i vissa fall kräver polisbeskydd för att kunna utföra sitt jobb i utsatt områden, enligt Stefan Eklund.

Liksom Marie Ljungberg Schött varnar polisförbundet för att det kan få allvarliga konsekvenser för både medborgare och de som arbetar om man inte kan hejda utvecklingen. I värsta fall kan det leda till att människor dör i onödan om insatspersonal hindras från att ta sig fram.

Enligt Stefan Eklund är det heller inte bara en polisiär fråga utan hela samhället måste kraftsamla för att vända utvecklingen och minska segregationen.

– Annars kan vi få det som i till exempel Paris där man skjuter på polisen från hustak och det krävs paramilitär för att åka in i vissa områden, säger han.