Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagare kräver dödsstraff för morden: ”Värre än djur”

Maren Ueland, 28, från Norge.Foto: Privat
Louisa Vesterager Jespersen, 24, från Danmark.Foto: Privat

I december förra året blev norska Maren Ueland och danska Louisa Vesterager Jespersen brutalt mördade under en semester i Marocko. 

Nu uppger en av familjernas advokat att åklagaren yrkar på dödsstraff för flera av de misstänkta förövarna, vilket även han själv hoppas på. 

– Jag erfar att åklagaren kommer yrka på dödsstraff. Jag håller helt med om det, säger advokaten Khalil El Fataoui till Dagbladet. 

28-åriga Maren Ueland från Norge och 24-åriga Louisa Vesterager Jespersen från Danmark vandrade i Atlasbergen i Marocko och campade vid foten av berget Toubkal när de blev mördade av en grupp män som var ute efter att döda turister. 

En kort tid efter att kvinnorna dödats spreds även en video på morden på Facebook, Messenger och Whatsapp. 

Advokaten: ”Fyra är värre än djur”

24 män är nu åtalade för brotten. Den redan uppskjutna rättegången är planerad till den 16 maj, och enligt advokaten Khalil El Fataoui som företräder Louisa Vesterager Jespersens familj, yrkar åklagaren på dödsstraff för några av de huvudmisstänkta. 

– Jag erfar att åklagaren kommer att yrka på dödsstraff för tre eller fyra av de misstänkta. Jag håller helt med om det. Mördarna har begått fruktansvärda handlingar och är fortfarande en fara för Marocko – och för världen, säger El Fataoui till norska tidningen Dagbladet.

El Fataoui förtydligar att han inte tycker att alla åtalade bör straffas med döden, men att fyra av dem är ”värre än djur”.   

I december förra året blev norska Maren Ueland och danska Louisa Vesterager Jespersen brutalt mördade under en semester i Marocko. Foto: THOMAS SJOERUP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen eskorterar några av de misstänkta för morden på Maren Ueland och Louisa Vesterager Jespersen.Foto: JALAL MORCHIDI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– De fyra huvudmisstänkta är inte människor, de är onda brottslingar som beter sig värre än djur. De borde få dödsstraffet, och jag är ganska säker på att det är vad de kommer att få, säger han. 

Advokaten: ”Jag blev varnad”

När Dagbladet frågar El Fataoui om det är danskans familj som uttryckt en önskan om att mördarna ska få dödsstraffet säger han att de inte sagt något om vilket straff de hoppas på. 

– De vill att rättegången ska genomföras och att de ansvariga straffas. Men inte vilket straff de hoppas på. Det är upp till marockansk lag då de grymma morden har begåtts här. 

Khalil El Fataoui säger att han själv tar en risk som talar öppet om åklagarsidans yrkande på dödsstraff. 

 – Jag blev varnad för att prata öppet om dödsstraffet eftersom det är en säkerhetsrisk. Mördarna har flera anhängare. Men jag är långt ifrån ensam att tänka på det. Min mamma gråter fortfarande för de dödade kvinnorna varje dag. Brottet var hemskt och måste straffas, säger han.

Misstänkt vill skjuta upp till efter ramadan

Även om någon av de tilltalade skulle dömas till döden, är det inte säkert att det faktiskt verkställs. Marocko har inte genomfört en dödsdom sedan 1993 trots att över 100 personer befinner sig i landets fängelser med dödsstraff.

Saad Sahli, som är advokat till en schweizisk-spansk medborgare som är anklagad för att ha hjälpt till i planeringen av morden, säger att hans klient fortfarande anser att han är oskyldig. Han uppger för Dagbladet att han hoppas att ärendet kommer att skjutas upp till efter ramadan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.