Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver besked om vaccin från staten: ”Avgörande”

"Kanonbra att myndigheterna tycker att vaccinen håller måttet", säger vaccinforskare Matti Sällberg.
Emma Spak, sektionschef på SKR.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skånes regionråd Carl-Johan Sonesson (M).
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges regioner inväntar fortfarande viktiga besked för att kunna planera vaccinering mot covid-19.

Bland annat måste regeringen och Folkhälsomyndigheten svara på hur riskgrupperna ska prioriteras.

Den grupp som först ska få vaccinet inkluderar 2,6 miljoner – men de första leveranserna väntas bli små.

– Vi behöver den här informationen så snart det bara går, säger Emma Spak, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

I slutet av augusti släppte Folkhälsomyndigheten sin rapport ”Nationell plan för vaccination mot covid-19”, som innehåller en övergripande strategi för prioriteringar och distribution av vaccin. Sedan dess har Sverige säkrat kontrakt med fyra vaccintillverkare, och de första doserna ska enligt plan rullas ut i januari.

Sveriges 21 regioner, som ansvarar för utförandet av massvaccineringen, inväntar dock flera viktiga besked. Det handlar främst om vilken vaccinkandidat som först blir aktuell, eftersom bland annat Pfizers vaccin, som nyligen godkändes i Storbritannien, kräver kylförvaring i minus 70 grader. Transporter och förvaring väntas därför bli en utmaning, inte minst i regioner som saknar tillgång till stora sjukhus.

Dessutom väntas de första leveranserna bli små. Det har därför höjts röster för att Folkhälsomyndigheten behöver komma med ytterligare detaljerade prioriteringslistor, för att utröna vem i riskgrupp som bör få vaccinet först.

I den nuvarande vaccinationsplanen står endast att riskgrupper, personer över 70 år och personal i vård och omsorg bör prioriteras, vilket enligt Folkhälsomyndighetens uppskattning inkluderar 2,6 miljoner individer.

Finansieringen oklar: ”Pågår dialoger”

Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, hoppas att en uppdaterad vaccinationsplan kan vara på plats inom kort.

– Det pågår ett arbete med prioriteringar, leveransplaner och logistik, där även SKR är representerade. Prioriteringsfrågorna är något regionerna väntar på för att kunna färdigställa sin planering, det är avgörande för vilka grupper som ska vaccineras först. Vi behöver den här informationen så snart det bara går, säger hon.

Det är sedan tidigare klart att staten ska bekosta inköp och distribution av vaccinet, medan regionerna ansvarar för att organisera själva vaccineringen. Om regionerna får ersättning för detta är inte klart.

– Flera regioner har börjat fatta principiella beslut för att vaccinet ska vara avgiftsfritt för patienten, men det har inte kommit någon nationellt besked. De ekonomiska förutsättningarna behöver klaras ut skyndsamt i alla led, precis som runt testningen i våras där SKR och staten nådde en överenskommelse, säger Emma Spak.

Vårens debatt om testerna för covid-19 landade till slut i att staten tog på sig ett helhetsansvar för kostnaderna. Emma Spak säger att SKR vill se en liknande lösning för vaccineringen.

– Det pågår dialoger. SKR:s hållning är att vi gärna skulle se en liknande hantering som runt testningen, där vi klargjorde de ekonomiska förutsättningarna för gemensamma åtaganden. Det skulle vara förtjänstfullt med en liknande hantering runt vaccination, säger hon.

Endast Skåne har färdig plan

Trots att flera pusselbitar saknas inför massvaccinering anser Emma Spak att alla regioner är långt gångna i sina planer. Samtidigt visar en kartläggning av SVT Nyheter att endast en av Sveriges regioner har en färdigskriven vaccinationsplan för covid-19, nämligen Region Skåne.

Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, säger samtidigt till Expressen att de också inväntar flera besked från staten.

– Vi skissar på lite olika scenarier. Vi kan inte planera fullt ut än, eftersom vi inte vet vilket företag som kommer leverera vaccin först och hur mycket vi får i volymer. Dessutom kvarstår frågan vilka riskgrupper vi ska börja med, om det bara kommer låt säga runt 20 000 doser i en första leverans. Där behövs mer tydlighet och vägledning. Det är bra om det finns en enhetlighet i arbetet så inte regionerna gör olika.

– Samtidigt har alla regioner ett ansvar att inte stå och invänta besked. Det vi kan förbereda nu ska vi också förbereda, säger Carl-Johan Sonesson.

Över 7000 personer har nu dött i Sverige och smittspridningen ligger på en hög nivå.
Expressens reporter Niklas Svensson ställer frågor till statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.