Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver att rika kommunerna tar mer ansvar: ”Besviken”

Johanna Karlsson om reportagen
Syriern Mahammed Sawwaf hamnade i området ”Paradiset”, fem kilometer från Hagfors centrum, genom att en kommunal tjänsteman i Stockholm fixade ett hyreskontrakt där. Foto: LISA MATTISSON
Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson (S).Foto: Pressbild
”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019” innehåller texter av Expressens reportrar Johanna Karlsson och Federico Moreno.Foto: OLLE SPORRONG

Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för S, vill att kommuner ska tvingas bygga hyresbostäder för låginkomsttagare.

– Jag studsade till när jag fick er bok och läste reportaget om Hagfors, säger riksdagsledamoten som vill se krafttag mot social export – att storstadskommuner skickar socialt utsatta invånare till mindre orter där det finns billiga, lediga lägenheter.

Johan Löfstrand är porträttlik komikern Johan Glans, men med östgötsk dialekt i stället för skånsk. Han är också bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och partiets gruppledare i civilutskottet.

På bordet framför honom i riksdagens kafé ligger Expressens pocket ”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019”.

800 politiker runtom i landet – i kommuner, regioner och riksdag – har fått varsitt ex av boken.

– Min ingång är att jag blir arg och besviken på hur kommuner hanterar människor, gör utsatta människor till brickor i ett budgetspel, men också på hur man hanterar andra kommuner, säger Johan Löfstrand.

800 folkvalda runtom i landet – i kommuner, regioner och riksdag – har fått boken ”Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019”.Foto: OLLE SPORRONG

Det han beskriver handlar om hur kommuner i Stockholmsområdet skickade personer med försörjningsstöd till värmländska Hagfors. Detta genom att kommunala tjänstemän ordnade förstahandskontrakt hos oseriösa hyresvärdar och på så vis blev av med klienter – en metod som kallas för social dumpning eller social export.

När jag träffar kommunföreträdare erkänner en del öppet att man hoppas kunna skyffla över kostnader på andra kommuner. Men de anklagar samtidigt staten för att ha satt kommunerna i den här situationen.

Hagfors – detta har hänt

Socialchefen Maria Persson har i ett målande brev till Farsta stadsdelsförvaltning beskrivit hur barnfamiljer som tidigare bott på tillfälliga boenden i Stockholm plötsligt dyker upp i ett utdömt, nedgånget område i skogen utanför Hagfors efter att tjänstemän i Farsta förmedlat förstahandskontrakt och antytt att familjen inte får fortsatt boende på hotelljouren i Stockholm om de inte skriver under. Familjerna blir, förutom en kostnad för Hagfors, extra svåra att integrera då de aldrig självmant velat flytta till Värmland.

– Det är en stor sorg att se hur olika kommuner jobbar strategiskt för att slippa undan. I Stockholmsregionen kan till exempel Botkyrka och Södertälje konstateras ta stort ansvar. De bygger hyresrätter och de jobbar också omhändertagande med sociala frågor och utsatthet. I Solna och Danderyd bygger man inte bostäder, utom exklusiva och dyra, säger Johan Löfstrand.

Vill se ”tvingande åtgärder”

– Ska Stockholmsregionen fungera så måste man bygga för alla. De som jobbar med service i Danderyd måste också kunna bo någonstans. Annars hänvisas de med lägre inkomster till vissa kommuner och de med höga till vissa. Tittar vi på kommunalskatten i dag börjar glappet öka mycket. Varför ska en kommun kunna ha låg skatt medan en annan kommun får högre påfrestning? Min uppfattning är att vi nu måste ha tvingande åtgärder för kommuners bostadsförsörjning.

”I dag blir det tydligare och tydligare att vi ser ett gap mellan rika och fattiga kommuner”, konstaterar Johan Löfstrand (S).Foto: Pressbild

Menar du att kommuner borde tvingas att bygga hyresrätter?

– Jag menar att bygga mer för en mer blandad stad. Det finns också bostadsaktörer som klarar av att bygga hyggligt billiga bostadsrätter och hyresrätter. Vi måste stärka bostadsförsörjningsansvaret. De åtgärder vi har infört har varit av morotskaraktär. Varje kommun är suverän men om kommunen inte tar ansvar för regionen, hur ska vi få kommunen att ta det ansvaret?

Min känsla när jag åker runt i landet är att många kommuner blivit mer självständiga och vågar föra en driva politisk linje. Lokala partier går framåt, ibland också som en medveten protest mot beslut av regering och riksdag. Tror du tvångsåtgärder skulle tas väl emot i en sådan miljö?

– Även bland mina S-kommunalråd skulle det protesteras. I Sverige är det kommunala självstyret en viktig ingrediens, det har jag full respekt för. Men i dag blir det tydligare och tydligare att vi ser ett gap mellan rika och fattiga kommuner. SKL har pekat ut ett antal kommuner där man kanske inte befinner sig i den krissituation vi hade på nittiotalet men man är nästan där. Då måste staten tydliggöra ansvaret.

Alvesta – detta har hänt

Tre punkthus i området Rönnedal, som också kallas Rönnemyr och Rönnelund, ska rivas inom en snar framtid. Trots bostadsbrist i kommunen anses de tre hyreshusen, där ett par barnfamiljer förfarande bor kvar, ha ett så uselt rykte efter 25 år som genomgångsboende för Migrationsverket att Alvesta kommun hellre jämnar husen med marken och i stället bygger nya bostäder i den östra delen av Alvesta som anses rikare.

Jag har precis varit i Alvesta där kommunen väljer att riva tre stora hyreshus som dragit till sig utsatta invånare.

– Det är det här som gör det så komplext. Vi har en väldigt hög urbaniseringstakt i Sverige. Vi håller på att se över definitionen av bostadsbrist. Definitionen vi använder i dag är vag och enligt den har många kommuner bostadsbrist och det byggs därför väldigt mycket. Det kan vara så att de minst attraktiva husen i mindre kommuner kommer bli spökhus. Där behöver kommuner ta ansvar.

Alvesta kommun har beslutat att riva tre hyreshus i området Rönnedal.Foto: JENS CHRISTIAN

Betyder det att det kan vara rätt att riva?

– Ja, det är okej om husen står tomma och förfaller. Jag kan förstå att kommunen vill riva hus som annars skulle köpas upp av oseriösa värdar.

I Eskilstuna får personer med försörjningsstöd inte längre hyra lägenhet i de mest utsatta bostadsområdena.

– Segregation är en av de största samhällsutmaningarna vi har. Det kan lägga som en våt filt över ett område och göra att utveckling hämmas. 

– Det Solna gör mot Kramfors är motsatsen: skickar utmaningarna till platser som redan är utsatta, flikar pressekreteraren Johannes Svensson in.

– Vi har en polarisering på bostadsmarknaden, fortsätter Johan Löfstrand. Två monokulturer, villamattor med segregation och utsatta områden. Också i villaområdet vore det bra om det fanns hyresrätter, till exempel ifall någon i villakvarteret skiljer sig.

Kramfors – detta har hänt

Lokaltidningen Mitt i har i höst rapporterat om hur Solna firat med tårta för att färre än någonsin får försörjningsstöd i kommunen – samtidigt som Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S) upprört berättar att Solna, Sollentuna och Huddinge skickat 57 bidragsberoende personer till Kramfors genom att hjälpa dem få ett förstahandskontrakt i kommunen. Det är framför allt nyanlända personer bland de 57. Oppositionsrådet i Solna, Arne Öberg (S) har kritiserat den sociala exporten som han menar går till flera mindre kommuner.

LÄS MER: Hagfors – politisk revolution och ”enkelbiljett från Mälardalen”

LÄS MER: Avesta – husen som Gud glömde 

LÄS MER: Bengtsfors – ”vi bor i slummen så vi är inte mycket värda”