Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kräver ändring
av principerna

Belgaren François Englert är en av vinnarna av årets nobelpris i fysik. Foto: Yves Herman

Det är inte alla som jublar åt att 2013 års Nobelpris i fysik gick till Peter Higgs och François Englert.

Amerikanska forskaren Carl Hagen kräver att Kungliga vetenskapsakademin ändrar sina principer.

- Européerna har slagit på trummorna för sina egna kandidater, säger han till TT.

Förhandstippade britten Peter Higgs och belgaren François Englert var de som kammade hem årets Nobelpris i fysik - för upptäckten av Higgspartikeln.

Men i vanlig ordning fanns det flera favoriter som var förhandstippade. Bland andra amerikanerna Carl Hagen, Gerald Geralnik och britten Tom Kibble som gjort viktiga upptäckter i samma ämne ungefär samtidigt som Higgs och Englert, skriver TT.

Carl Hagen anses vara en tung forskare på området och han är besviken på dagens beslut från Kungliga vetenskapsakademin.

– Luften gick naturligtvis ur mig lite grann eftersom Svenska vetenskapsakademien valde att hålla fast vid sin gamla regel om högst tre pristagare. Det är inte en rättvisande bild av hur det ligger till, men jag gratulerar Higgs och Englert, de måste vara mycket nöjda, säger han till TT.

Precis som han beskriver är det tradition att Nobelpristagarna inte får vara fler än tre. En princip som måste förändras, menar Hagen.

– Det är nu dags att på nytt granska reglerna som styr det här priset. Amerikanska fysikersällskapet belönade sex av oss och Svenska vetenskapsakademien har valt att ge priset till en liten del av oss. För att använda ett uttryck från mitt område: man bryter upp den symmetri som funnits mellan oss sex, säger han till TT.

"Det svider lite"

Själv anser han att hans egen, Gerald Geralnik och britten Tom Kibbels forskning var bäst.

– Men det har i stort sett ignorerats av européerna som har slagit på trummorna för sina egna kandidater Higgs och Englert. Så då blev det så, säger Hagen till TT.

Dagens beslut från Nobelkommittén känns också hos amerikanska forskaren Gerald Geralnik.

– Jag förnekar inte att det svider lite – trots rykten om motsatsen är fysiker mänskliga. Men jag känner stor tillfredsställelse över att ha deltagit på ett avgörande sätt med att formulera en teori om detta problem. Det är en stor seger för förnuftets kraft och vårt budskap för att förstå hur vår värld fungerar, säger han till TT och uttrycker sig svävande på frågan om priset var rättvist fördelat.

– Rättvisa är ett väldigt relativt begrepp. De bidrog naturligtvis till stor forskning, men kommitténs regler innebar ett problem. De kom fram till en lösning som innebär att de belönar de första två avhandlingarna på området som publicerades, säger Gerald Guralnik till TT.

Champagneflaskorna öppnade

Det var den 4 juli 2012 som Higgs och Englerts teorier bekräftades vid ett forskarcentrummet Cern i Schweiz. Cirka 3 000 forskare från forskargrupperna ATLAS och CMS genomförde upptäckten, rapporterar TT.

På Cern har man redan börjat fira dagens besked. Champagneflaskorna öppnades vid forskarcentret när Nobelkommittén avslöjade dagens stora fysiknyhet.

– Vår generaldirektör höll ett tal och sade: I dag får ni fira, men i morgon ska ni tillbaka till jobbet, säger svenska fysikern Hans Danielsson, som jobbar på Cern, till TT.

Han delar glädjen i att Higgs och Englerts fick priset. Enligt honom har minst 5000 fysiker deltagit i arbetet, rapporterar TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!