Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraven på regeringen växer: ”Frustrerande”

”Får inte bli partipolitisk pajkastning – är en fråga om liv och död”
Kriminologen och debattören Nina Rung i TV4 Nyhetsmorgon.
Foto: Tv4
Jämställdhetsminister och MP-språkrör Märta Stenevi.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fem kvinnor misstänks ha mördats av män på tre veckor.

Tidigare socialministern Annika Strandhäll menar att politiker nu ”måste vara självkritiska”.

Det politiska arbetet med att motverka mäns våld mot kvinnor går alldeles för långsamt, enligt kriminologen Nina Rung.

– Jag är inte nöjd med det arbetet vi har. Såklart inte, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi i TV4:s Nyhetsmorgon.

Under de senaste tre veckorna har fem kvinnor mördats i Sverige. I flera fall är den misstänkte en man som de hade en relation till. Det har lett till flera reaktioner från politiker, rikspolischefen – och till att ”Agenda” blixtändrade sitt senaste program.

Kriminologen Nina Rung riktar skarp kritik mot regeringens arbete med mäns våld mot kvinnor. Hon säger att politiker nu uttalar sig, efter att hon och många andra ”krävt det på Instagram”.

– Det är på den nivån, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Rung: ”Otroligt frustrerande”

Nina Rung menar att Sverige låg i framkant på området för 20 år sedan, men att utvecklingen stått ganska stilla de senaste åren. 

Samtidigt ”slåss politikerna om att ta i med hårdhandskarna”, när det gäller gängkriminalitet, tycker hon.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi menar att regeringen gör mycket, bland annat med att utreda förslag om fotboja i fler fall, och straffskärpningar för fridsbrott. 

– Det här ett otroligt stort samhällsproblem.

Hon säger samtidigt att hon ”såklart inte” är nöjd med arbetet.

– Därför att vi kan inte vara nöjda så länge någon blir mördad.

Men det går alldeles för långsamt, enligt Nina Rung.

– Det är otroligt frustrerande.

Strandhäll: Måste vara självkritiska

KD-ledaren Ebba Busch skriver på Instagram under måndagen att ”det behöver tas krafttag med bland annat straffskärpningar”, och en nollvision mot våld i nära relationer. 

https://www.instagram.com/p/CN1ki2uHEXs/

Tidigare socialministern Annika Strandhäll skriver på Facebook att hon är stolt över regeringens arbete mot mäns våld mot kvinnor, men tillägger: ”Som politiker måste vi också vara självkritiska. Även politiken speglar detta. Mäns våld mot kvinnor röner mycket sällan det intresse som gängkriminalitet, försvars eller säkerhetsfrågor får. Trots den enorma påverkan det har på vårt samhälle och vår befolkning.”

Nina Rung kräver bland annat en nollvision – och fotboja vid första överträdelsen av kontaktförbud mot en kvinna.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi säger att hon ”hoppas” att det ska bli verklighet.

– Det är min absoluta förhoppning om att vi ska få mycket starkare verktyg vid kontaktförbuden, säger hon i Nyhetsmorgon.

Märta Stenevi har bjudit in till samtal om frågan med alla partiledare. Hon säger att hon hoppas att nu ska bli den politiska fråga ”om liv och död som det faktiskt handlar om.”

Se också:


Målsägarbiträdet Ulrika Rogland, som tidigare också arbetat som domare och åklagare, är kritisk till hur rättsväsendet hanterar våld i nära relation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.