Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjöstedt och Löfven i bråk: ”Gör inte så där”

Statsministern lovar mer resurser till regioner och kommuner.
Stefan Löfven. Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Ulf Kristersson.Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Ebba Busch Thor under sitt öppningsanförande. Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
Vad kommer Stefan Löfven att svara på kritiken?Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor säger att Regeringen står handfallen och bakbunden.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt ställde nya krav på regeringen i går. Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT
1 / 8

Årets första partiledardebatt är över. 

När Socialdemokraterna gick in i debatten mötte man krav på mer pengar till välfärden från både Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Stefan Löfven (S) kastade hårda ord till Jonas Sjöstedt (V) med anledning av välfärdsmiljarderna. 

– Det håller inte Sjöstedt, sa Löfven från talarstolen.

Efteråt meddelade Löfven att det kommer mer pengar till kommunerna. 

Statsministern var först upp i talarstolen där han adresserade den stora frågan inför debatten: kraven på extramiljarder till välfärden. Krav som levererades från både V och M under tisdagen, och under onsdagen även av KD. 

– Det kommer att behövas ännu mer pengar till kommuner och regioner. Välfärden kommer först, sa Stefan Löfven från talarstolen.

Under en presskonferens efteråt meddelade statsministern att han för samtal med kommunerna om deras behov av mer pengar, och att det kommer komma ett tillskott inför vårpropositionen.

– Beskedet är att det kommer mer pengar, sa Löfven, samtidigt som han upprepade att Moderaternas förslag om tre miljarder i tillskott för kommunerna i år, är för lite och för snålt. 

Jonas Sjöstedt ville att Socialdemokraterna skulle lova mer extrapengar till kommunerna och regionerna än Moderaternas 3 miljarder.

– Faktum är att statsministern lovat noll kronor hittills. Upp till bevis, kan statsministern lova ett betydligt större tillskott av pengar än de tre miljoner som Moderaterna lovat, sa V-ledaren från talarstolen

Efter kritiken kastade Stefan Löfven hårda ord tillbaka till Jonas Sjöstedt.

– Man gör inte så där om tror på svensk välfärd. Pengar till kommuner och regioner behöver långsiktiga besked, då står man inte i en talarstol och rycker till med en siffra för att sedan säga att man nöjer sig med en tredjedel. Det håller inte Sjöstedt.

Ulf Kristersson efterlyste nyval

Nummer två i talarstolen var Ulf Kristersson.

Han gick till stenhård attack mot regeringen:

– Regeringen har tappat kontrollen över bidragsfusket, kriminaliteten, vårdköerna, invandringen och integrationen.

– Samhällsutvecklingen är rent ut sagt förfärlig, sa han.

Efter det krävde M-ledaren nyval:

– Det enda som nu egentligen skulle kunna lösa ut den politiska paralyseringen är ett extraval. Då läggs korten på bordet igen. Svenska folket får fatta ett nytt beslut om hur Sverige ska påbörja 20-talet, sa Kristersson från talarstolen.

– Kan man inte leda landet då ska man inte leda landet, fortsatte han. 

Också Ebba Busch Thor sa att hon är redo att rikta ett misstroende mot Stefan Löfven och regeringen för att tvinga den att avgå.

Men för att fälla regeringen krävs att även Vänsterpartiet backar upp misstroendet, vid sidan av M, KD och SD.

Se Kristerssons utspel – vill ha extraval

Moderaternas partiledare gick ut hårt mot regeringen och statsministern under debatten.

Det vill Sjöstedt åstadkomma

Under debatten frågade Johan Pehrson (L) Jonas Sjöstedt om Vänsterpartiet kommer vara delaktigt i att driva fram ett extraval. 

Jonas Sjöstedt:

– Vårt mål är inte extraval eller en ny regering. Vi var med och tillsatte den här regeringen, vilket den verkar ha glömt bort. Vårt mål är att påverka regeringens politik.

Ebba Busch Thor sa att hon är öppen för samtal med Vänsterpartiet om extramiljarderna till välfärden.

– Socialdemokraterna kunde inte förutse den kris som vi har i välfärdssektorn. Både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har tagit höjd för det och därför är vi beredda att förhandla om en tilläggsbudget. 

Stormigt inför debatten

Tiden före debatten har varit stormig i svensk politik. Reformen av Arbetsförmedlingen och Vänsterpartiets efterföljande hot mot regeringen blev en av vinterns stora politiska händelser. 

Jonas Sjöstedts hotade med att avsätta den nya ministern Eva Nordmark (S) efter reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det var något som han fick utdelning av i form av förtroende från väljarna. Stödet för Vänsterledaren steg kraftigt i Sifos förtroendemätning för Expressen. 32 procent av väljarna säger sig ha förtroende för Sjöstedt, vilket är en uppgång med 5 procentenheter sedan i december.

Efter det menar Expressens Jenny Madestam att Jonas Sjöstedt kan ha fått blodad tand och det var kanske därför som Sjöstedt – inför dagens debatt – ställde de ytterligare kraven om extra välfärdsmiljarder på Löfven.

Moderaterna och Kristdemokraterna är redo att fälla regeringen i en misstroendeomröstning. Partierna får dock inte stöd från Vänsterpartiet.

Miljardkrav från V och M och KD

V-ledaren vill se att minst 10 miljarder kronor läggs på välfärden i kommunerna och regionerna.

– Vi kräver att regeringen snarast ger besked om vilka extrapengar som kommer till kommunerna och när de kommer, berättade Jonas Sjöstedt på en presskonferens under tisdagen. 

Bara någon timme tidigare meddelade Moderaterna att man vill satsa tre miljarder på kommunerna och 2,6 miljarder till polis och rättsväsendet.

– Det är där pengar behövs just nu, därför föreslår vi det, sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till TT.

Under morgonen hakade Ebba Busch Thor i sin tur på Vänsterpartiet och Moderaternas krav på extrapengar till välfärden och vill att kommunerna får 6,7 miljarder mer i budgeten.

Den nyheten meddelade hon kort före onsdagens partiledardebatt. 

”Om kommunernas ekonomiska situation inte prioriteras är sannolikheten stor för att de ökande underskotten leder till ett ökat varsel av personal inom välfärden och att kvaliteten minskar.”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Åkessons kritik mot Parisavtalet

Under debatten uttryckte Jimmie Åkesson kritik mot Sveriges del i klimatöverenskommelsen Parisavtalet och sa att klimatdebatten är orimlig.

– Det var dåligt att vi här i riksdagen fattade beslut att ansluta oss till Parisavtalet utan att vi visste vad det innebar för åtaganden för vår del, för det beslutades senare på EU-nivå. 

Från talarstolen frågade Isabella Lövin (MP) Jimmie Åkesson (SD) varför Sverigedemokraterna satsar omkring 7 miljarder på att sänka bensinskatten.

– Det är pengar som hade kunnat gynna den svenska landsbygden som i stället gynnar oljeproducerande diktaturer.

Jimmie Åkessons svarade med att människor i Sverige behöver kunna köra bil. Utan bil kommer samhällsekonomin, välfärden och levnadsstandarden att försämras, menade han.

Konflikten om kärnkraft har blossat upp

Ett annat hett ämne under debatten var kärnkraften. Den gamla stridsfrågan har blossat upp sedan Moderaterna och Kristdemokraterna hoppat av kärnkraftsavtalet. 

– Det är inte bara dålig klimatpolitik, det är också dålig energipolitik, sa Ulf Kristersson om att avveckla reaktorerna.

Stefan Löfven motiverade avvecklingen med säkerhetsskäl och menade att kärnkraften inte ”affärsmässig”:

– Moderaterna valde om efter tre år och för mig är det inte långsiktigt, sa han. 

Kristersson fick största applåderna

De största applåderna i riksdagens kammare fick Ulf Kristersson (M) under replikskiftet med Anders W Jonsson (C).

– Den vikarierande partiledaren för det parti som lovade att aldrig skapa en socialdemokratisk regering – och därefter skapade en socialdemokratisk regering undrar om det har hänt någonting i svensk politik, sa M-ledaren vilket gavna applåder.

Anders W Jonsson hade just innan riktat kritik mot Moderaterna för att ha öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna. 

Ebba Busch Thor om regeringen: ”Det är oseriöst”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor menar att regeringen varit naiv: ”Hur kan Löfven säga att han inte såg det komma?”.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.