Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraven från S – som kan hota försvarsuppgörelsen

Försvarsminister Peter Hultqvist får kritik kort inför att slutrapporten om höjda försvarsanslag ska komma. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centarpartisten Daniel Bäckström är en av de som är kritiska mot Hultqvists antydan om ekonomiska ramar. Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN

I två år har försvarsberedningen jobbat på en bred politisk uppgörelse om kraftigt höjda försvarsanslag.

Men nu kan ekonomiska krav från Socialdemokraterna hota hela uppgörelsen, skriver Dagens Nyheter.

I beredningen, som under två års tid arbetat för att få fram breda och långsiktiga uppgörelser över blockgränsen, ingår samtliga åtta riksdagspartier. Den 14 maj ska slutrapporten läggas fram. 

Enigheten om höjda försvarsanslag ska hela tiden ha funnits där, men efter att försvarsminister Peter Hultqvist förra veckan diskuterade den ekonomiska aspekten med uppgörelsen kan det nu ha uppstått problem, enligt DN.

I en intervju med Ekot var Hultqvist tydligt med att beredningens förslag måste genomföras ”inom de ekonomiska ramar som anvisas” – men vilka de ekonomiska ramarna är ska aldrig ha presenterats av regeringen.

En som reagerar på Peter Hultqvists uttalande om ekonomiska ramar är Hans Wallmark, riksdagsledamot för Moderaterna.

– Det är viktigt att det är ett seriöst arbete i beredningen. Därför är vi väldigt tydliga med att markera att vi förbehåller vi oss rätten att lägga de förslag som behövs och peka på den ekonomi som behövs, säger Hans Wallmark, till DN.

 

 

Hans Wallmark (M), menar att beredningen själva måste få påpeka vilken ekonomi som behövs. Foto: SVEN LINDWALL

”Inte så uppdraget är beskrivet”

Även Centerpartiet och Liberalerna är kritiska mot kravet från S:

– Om det skulle bli en begränsning från regeringens sida – då har man ändrat på ordningen. Det är inte så uppdraget är beskrivet, säger centerpartisten Daniel Bäckström.

DN har tidigare rapporterat om att försvarsanslaget behöver höjas med minst 50 procent. I dagens läger är kostnaden för försvaret 1 procent av bruttonationalprodukten. Beredningen utgår från en höjning till 1,5 procent – vilket i pengar skulle motsvara en höjning från dagens 54 miljarder kronor per år till 81 miljarder år 2025.

SD:s ledamot Roger Richtoff anser att det vore ”ren skandal” om Socialdemokraterna nu skulle komma med ekonomiska krav.  

Enligt Peter Hultqvist är kritiken obefogad.

– Det som sägs känns överdrivet och förhastat. Jag har inte avsett att lägga någon hämsko på det ena eller andra. Det finns ingen ekonomisk ram lagd för framtiden utan den får man försöka komma överens om, säger han till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.