Före detta ministern Tobias Billström. Foto: Foto Gunnar SeijboldFöre detta ministern Tobias Billström. Foto: Foto Gunnar Seijbold
Före detta ministern Tobias Billström. Foto: Foto Gunnar Seijbold
Såhär skrev Tobias Billström på facebook.Såhär skrev Tobias Billström på facebook.

Såhär skrev Tobias Billström på facebook.

Krävde ursäkt – får känga av exministern

Publicerad

Ledarskribenten Somar Al Naher skrtiver att Sverige borde ge alla nya medborgare en ursäkt i stället för en ceremoni på nationaldagen.

Nu får hon en känga - av exministern Tobias Billström, M.

"Jag tycker att du kan visa lite tacksamhet", skriver han på Facebook.

I en krönika i Aftonbladet skriver skribenten Somar Al Naher att Sverige snarare borde be om ursäkt till sina nya medborgare än att anordna en ceremoni.

Hon ifrågasätter varför man ska säga grattis till någon som hon menar har behandlats nedlåtande under flera år och exemplifierar med sitt eget liv.

I krönikan skriver Al Naher att det tog fem år för hennes familj att få medborgarskap efter att de flytt undan politiskt förtryck.

"Vilket hån, ärligt talat. Grattis du fick ett svenskt medborgarskap. Du klarade eldprovet och helvetesprocessen och förnedringen som asylprocessen många gånger innebär", skriver Somar Al Naher.

Krönikan fick stor spridning med över 1 000 retweets och 5 000 delningar på Facebook.

Förste vice talmannen och före detta migrationsminister Tobias Billström, var en av dem som såg rött efter krönikan.

"Jag tycker att du kan visa lite tacksamhet. Tacksamhet över att det finns stater som Sverige som bryr sig. Som ser människor som har det svårt. Som gav en fristad där ingen annan utväg fanns", skriver han på sin Facebooksida.

"Har flippat"

Somar Al Naher beskriver hur reaktionerna strömmat in efter hennes text. Enligt henne har många män blivit kränkta och mängden hatmeddelanden har slagit rekord.

– Förste vice talman Tobias Billström, terrorexperter och liberala ledarskribenter har flippat. Han får tycka vad han vill, han kan inte ta ifrån mig min upplevelse, säger hon till Expressen.

Enligt henne beror reaktionerna på hennes text på att det är tabu att kritisera Sverige som nysvensk.

– Billström bekräftar min tes att den som invandrat står i evig tacksamhetsskuld till Sverige.

"Är anmärkningsvärt"

Somar Al Naher är förvånad över ex-ministerns tonfall.

– Det är anmärkningsvärt och förvånande att han säger så, säger hon.

Billström avslutar sitt inlägg med orden:

"Men om staten Sverige inte hade beviljat din och din familjs asylansökan, den där gången 1989, skulle du då i dag sitta där du sitter, på Aftonbladets ledarredaktion? Tänk på det innan du börjar skriva nästa krönika".

Tobias Billström har avböjt att utveckla sina åsikter vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag