Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kravaller i protester mot Donald Trump

Flera personer har gripits i kravallerna i Portland. Foto: Jim Ryan / AP/ TT
Stora protester har pågått i flera städer. Foto: Jim Ryan / AP/ TT

Det är våldsamt upplopp i Portland i delstaten Oregon, USA.

Protesterna mot Donald Trump har urartat och 26 personer har gripits.

Trump kallade först protesterna orättvisa och skyllde på media.

Sedan ändrade sig – och skrev att han "älskar passionen".

Under onsdagen, dagen efter att Donald Trump valdes till president, gav sig tiotusentals amerikaner ut på gatorna för att protestera runtom i landet.

En av anledningarna var kritik mot valsystemet, eftersom Hillary Clinton fick flest röster, och oro för framtiden med Trump som president.

Protester över hela landet

Det bröt under onsdagen ut protester i allt från New York, Boston och Chicago till Austin, Los Angeles och Washington DC. Både i New York och Chicago marscherade folkmassan mot Trump tower, samtidigt som den skanderade bland annat "not our president", "Donald Trump, go away", "Bernie" och "black lives matter".

Protesterna i Portland spårade ur. Foto: Mark Graves / AP/ TT

 

LÄS MER: Mats Larsson: Trump visade en okänd sida – den ödmjuka

 

På torsdagskvällen samlades folkmassor än en gång i flera amerikanska städer. I Portland i Oregon spårade protesterna ur och utvecklades till upplopp enligt The Oregonian.

 

 

 

 

Enligt tidningen samlades folk för tredje kvällen i rad på torsdagen och myndigheterna stängde genast av vägar samtidigt som polisen uppmanade till lugn. Men vid 20.30, lokal tid, förklarade polisen protesterna som upplopp – och pratade om "omfattande kriminellt och farligt beteende".

Polissergeanten Pete Simpson kallade några av demonstranterna för "anarkister".

 

 

 

 

Flera gripna i Portland

Bilfönster och skyltfönster krossades, stadscyklar förstördes och folk tände eld på flera saker. "Fler fönster har krossats än jag kan räkna", skriver en journalist på Twitter. Folkmassan skrek också om att förstöra det finare området "The Pearl" och enligt polisen kastade man projektiler mot polis.

Polisen uppmanade folkmassan att skingra sig och skriver på Twitter om att det är en olaglig folksamling. 26 personer har gripits under upploppet.

Demonstrationen pågick i flera timmar och började fredligt.

 

 

 

 

För att skingra folkmassan använde polisen vad som kallas "mindre dödliga" vapen. Det kan vara till exempel pepparsprej och flashbangs.

På flera filmer syns krossade rutor, kravallpolis som blockerar vägar, hur folk springer på gatorna, tänder eld på tidningar och hur en bil på motorvägen börjar brinna. Enligt en journalist på plats kastade folk flaskor och en soptunna mot polis.

Men bara en bråkdel av demonstranterna uppges ha varit stökiga.

Trump anklagade media – men ändrade sig

Samtidigt skrev Donald Trump på Twitter att protesterna var orättvisa – och skyllde på media:

"Hade nyss ett väldigt öppet och framgångsrikt presidentval. Nu håller professionella protestanter hetsade av media, på med protester. Väldigt orättvist!"

 

 

 

 

Åtta timmar senare ändrade han sig. Nu är han nöjd med protesterna:

"Älskar det faktum att de mindre grupperna protestanter i går kväll visar passion för vårt stora land. Vi kommer alla att förenas och vara stolta."

 

LÄS MER: Trumps Twitterförbud – stoppas av sin stab

 

Demonstranter på motorvägen

Även i Oakland i Kalifornien fortsatte protesterna på torsdagskvällen, lokal tid. Där gick demonstranter på motorvägen I-580 och polisen tvingades blockera vägen.

Enligt NBC Bay Area har två personer gripits efter att ha hoppat över ett stängsel och tagit sig in på motorvägen.

 

 

 

 

Enligt ABC 7 är det tredje kvällen i rad som folk protesterar och det ska röra sig om hundratals personer.

Under torsdagskvällen syntes också protester i bland annat Dallas, Washington DC, Baltimore, Philadelphia, New York, San Francisco och Los Angeles. I Minneapolis blockerade demonstranter motorvägen I-94 i över en timme och i Denver samlades 3 000 personer för att visa sitt missnöje med Trump, skriver Reuters.

De flesta protesterna var mindre under torsdagen än under onsdagen och de flesta har gått fredligt till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!