Strax efter Trumps väntade men kontroversiella beslut valde Hamas-ledaren Ismail Haniya att utlysa en ny intifada – det vill ett uppror – mot Israel. Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TTStrax efter Trumps väntade men kontroversiella beslut valde Hamas-ledaren Ismail Haniya att utlysa en ny intifada – det vill ett uppror – mot Israel. Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT
Strax efter Trumps väntade men kontroversiella beslut valde Hamas-ledaren Ismail Haniya att utlysa en ny intifada – det vill ett uppror – mot Israel. Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT
Bilder på Donald Trump bränns under kravallerna. Foto: SOHAIL SHAHZAD / EPA / TTBilder på Donald Trump bränns under kravallerna. Foto: SOHAIL SHAHZAD / EPA / TT
Bilder på Donald Trump bränns under kravallerna. Foto: SOHAIL SHAHZAD / EPA / TT
Donald Trumps beslutade under onsdagen att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, samt flytta ambassaden från Tel Aviv. Foto: BACKGRID USA / STELLA PICTURESDonald Trumps beslutade under onsdagen att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, samt flytta ambassaden från Tel Aviv. Foto: BACKGRID USA / STELLA PICTURES
Donald Trumps beslutade under onsdagen att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, samt flytta ambassaden från Tel Aviv. Foto: BACKGRID USA / STELLA PICTURES

Israel slår till mot Gaza – två döda, minst 10 skadade

Publicerad
Uppdaterad

Donald Trumps beslut under onsdagen att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, samt flytta ambassaden från Tel Aviv har väckt ramaskri runtom i världen.

Nya våldsamheter har brutit ut på Gaza-remsan och Västbanken under fredagen – den andra "dagen av vrede". 

Nu uppges minst två palestinier har dödats, och tio skadats, efter att den israeliska armén slagit till mot olika mål i Gaza, skriver nyhetsbyrån AFP. 

Protesterna lät inte vänta på sig.

Många hade på förhand varnat för att president Donald Trump genom planen att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, skulle störa en känslig balans i Mellanöstern – och reta upp hela den muslimska världen.

Palestinier har målat upp fredagen som en andra "vredens dag" och islamistiska Hamas har uppmanat till protester under fredagsbönen.

– Bara en intifada kan förvandla dagen till mörk natt för den sionistiska regimen, sa Ahmad Khatami under fredagsbönen.

Och våldsamheterna har fortsatt under fredagen. Minst åtta personer – varav en kritiskt – har skadats i sammandrabbningar. Flera av de skadade har träffats av israeliska soldaters gummikulor. Kravaller rapporteras från såväl Gaza som Jerusalem och andra delar av Västbanken.  

Under fredagen meddelade nyhetsbyrån AFP att minst två palestinier dödats i skottlossning med israelisk armé.  Tio palestinier har skadats.

35 palestinier ska även ha skadats, varav två allvarligt. 

https://twitter.com/AFP/status/939133039174701057

 

Trumps beslut ledde till att Hamas utlyste en ny intifada.Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS IMAGES

"Tre dagars vrede" på beslutet

Strax efter Trumps väntade men kontroversiella beslut valde Hamas-ledaren Ismail Haniya att utlysa en ny intifada – det vill ett uppror – mot Israel.

Samtidigt manade palestinierna till ”tre dagars vrede” i protest mot beslutet.

– Vi måste mana till, och vi måste arbeta för, en intifada mot den sionistiska fienden, säger Haniya och citeras av flera nyhetsbyråer.

På torsdagen skadades minst 19 personer skadats i kravaller mellan palestinier och israeliska soldater, uppger Röda halvmånen.

Den israeliska armén attackerade två posteringar som tillgör den palestinska terrororganisationen Hamas. Såväl markfordon som stridsflygplan sattes in i attacken. Det skriver försvarsstyrkorna,  Israel defense forces (IDF) på sitt officiella Twitterkonto.

Den israeliska armén uppger att ”hundratals” palestinier attackerat soldater med stenar – detta både på Västbanken och Gaza. Soldaterna svarade med gummikulor men också med riktig ammunition, enligt israeliska tidningen Haaretz.

Israeliska soldater slår tillbaka mot protester i Ramallah.Foto: XINHUA/AVALON.RED

 

"Mike Pence är inte välkommen hit"

Som en reaktion på Trumps utspel om Jerusalem uppger en taleperson för den palestinska administrationen att man inte längre tänker ta emot vicepresident Mike Pence, om denne som planerat kommer till regionen för ett möte i slutet av december.

– Den amerikanske vicepresidenten är inte välkommen till Palestina, säger Jibril Rajoub vid den palestinska administrationen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ska heller inte längre vara intresserad av ett möte med Pence, uppger talespersonen.

USA har dock fortfarande för avsikt att genomföra mötet. Att ställa in skulle vara kontraproduktivt, menar man i Vita huset.

Protesterna – och svaren – har blivit våldsamma.Foto: XINHUA/AVALON.RED B950

Beslutet får kritik världen över

Kommentarerna är upprörda i stora delar av världen.

– President Trumps beslut riskerar att sända oss tillbaka till ännu mörkare tider än de vi redan lever i, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett nytt uttalande i Bryssel.

Sverige och övriga EU-länder som är representerade i FN:s säkerhetsråd har i ett gemensamt uttalande sagt att ambassadbeskedet försvårar en fredslösning. De befarar att beslutet kan leda till ytterligare spänningar i regionen. Länderna anser dessutom att  ambassadflytten strider mot säkerhetsrådets beslut och internationell rätt

- Det amerikanska beslutet (om ambassaden) riskerar att försvåra en fredslösning, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT.

Olof Skog menar att det är en tvåstatslösning som gäller och att det är av otrolig vikt att USA levererar trovärdiga konkreta förslag om hur en fredsprocess kan se ut. EU-länderna manar till lugn och besinning i hopp om att stävja eventuellt våldsutövande. 

Sverige var ett av de länder som begärt mötet i rådet där 15 medlemsstater ingår.

- Vi är 14 mot 1, konstaterar Olof Skoog.

Bilder på Donald Trump bränns vid Gaza-remsan.Foto: MOHAMMED SABER / EPA / TT

”Öppnar helvetets portar”

Ismail Radwan, talesperson för islamistiska Hamas, konstaterar att Trumps beslut ”öppnar helvetets portar för amerikanska intressen i regionen”, rapporterar AFP. 

PLO menar att Trumps uttalande förstör förutsättningarna för en tvåstatslösning.

På onsdagens presskonferens förklarade Trump:

– När jag valdes lovade jag att se på världens utmaningar med öppna ögon och nytänkande. Vi måste hitta en ny ingång till konflikten mellan israeler och palestinier.

 

LÄS MER: LEDARE: Vettlöst av Trump att erkänna Jerusalem

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag