Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krav på tillstånd för användning av fyrverkeriraketer

Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Reglerna kring avfyrning av fyrverkerier skärps enligt nytt beslut från MSB.

I mitten av 2019 krävs tillstånd för privatpersoner, som innefattar utbildning.  

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna, säger Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen, till SVT

Tycker du att det ska krävas tillstånd för att få använda fyrverkerier?

Många svenskar älskar fyrverkerier – men under förra årets nyårsfriande stod fyrverkeriolyckor för hälften av alla personskador under högtiden enligt SVT.

Bland annat visade bilder från Möllevångstorget i Malmö hur vettskrämda barn och en kvinna som slogs omkull av en raket under firandet.

– Emellanåt blev det lite panikartat när vissa individer sköt mot folkmassor, sa Jash Doweyko-Jurkowski till Expressen då om händelsen.

Den riskfyllda traditionen fick SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, att redan i januari föreslå ett förbud mot försäljning av fyrverkerier av rakettyp. Det innefattar fyrverkeripjäser på en pinne som flyger upp och exploderar högt i luften genom en inbyggd drivladdning.

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ner med två tredjedelar bara första året, säger Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen, SFB, till SVT. 

 

LÄS MER: Allt du måste veta för att fira nyår med fyrverkerier 

 

Nya fyrverkeriregler 2019

Nu har SFB:s vädjan gett resultat. Nya regler som kräver specialtillstånd för uppskjutning av raketer kommer att införas efter beslut av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

De nya reglerna beräknas träda i kraft i mitten av 2019 uppger SVT. Hädanefter kommer en avslutad utbildning, som godkänns av myndigheten, krävas för att få tillstånd att skjuta raketer.

 

LÄS MER: Albert, 12, fick sin hand söndersprängd 

 

Att reglerna går igenom först om ett och ett halvt år beror på två orsaker enligt Shulin Nie, explosiv expert på MSB. För det första tar det runt ett år för MSB att verkligställa ett nytt beslut - och för det andra ges branschen tid att anpassa sig efter de nya direktiven. 

– Vår uppgift är att förebygga olyckor men vi ska också utreda konsekvensen av varje ny regel på näringsverksamheter. Under tiden raketer med pinne fortfarande är tillåtna har vi vidtagit åtgärder såsom att informera allmänheten om fara med raketer och hur de ska användas på ett korrekt sätt. Vi har också gjort en marknadskontroll för att se till raketerna inte är för kraftiga och att de är försedda med korrekta bruksanvisningar, säger Shulin Nie till SVT.

Däremot betyder dessa nya regler om specialtillstånd inte slutet för svenskars fyrverkerifirande försäkrar SFB:s ordförande Erik Nilsson: 

– Det finns andra fyrverkeripjäser med liknande effekt som är säkrare, så det behöver man inte vara orolig för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.