Krav på fler pappamånader

Publicerad

Socialdemokraternas och Folkpartiets kvinnoförbund manar nu sina partier att införa flera pappamånader.

De har stöd av FP-ledaren Jan Björklund men S-ledningen tvekar.

Socialdemokraterna och Folkpartiet måste gå från ord till handling och se till att antalet pappamånader ökar i föräldraförsäkringen, skriver partiernas kvinnoförbundsordförande Lena Sommestad och Bonnie Bernström på DN-debatt.

Efter ett tidigare motstånd mot fler pappamånader i föräldraförsäkringen sade FP-ledaren Jan Björklund i torsdags att han tänkt om och att han är beredd att införa fler öronmärkta månader om jämställdhetsbonusen inte fungerar.

Andersson tveksam

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att "ytterligare månader" ska knytas till respektive vårdnadshavare. Den nya ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) sade dock nyligen i en TT-intervju att hon är tveksam till fler pappamånader i föräldraförsäkringen. Det viktigaste är en kulturförändring på arbetsplatserna, framhöll hon.

Inom både S och FP finns krav på en helt individualiserad föräldraförsäkring. När pappamånader infördes 1995 och 2002 hade det positiv effekt enligt Försäkringskassan. Bland pappor till barn födda 1994 var endast hälften pappalediga, men 1995 var över 75 procent det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag