Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krav på fler pappamånader

Socialdemokraternas och Folkpartiets kvinnoförbund manar nu sina partier att införa flera pappamånader.

De har stöd av FP-ledaren Jan Björklund men S-ledningen tvekar.

Ska föräldraförsäkringen delas helt lika?

Socialdemokraterna och Folkpartiet måste gå från ord till handling och se till att antalet pappamånader ökar i föräldraförsäkringen, skriver partiernas kvinnoförbundsordförande Lena Sommestad och Bonnie Bernström på DN-debatt.

Efter ett tidigare motstånd mot fler pappamånader i föräldraförsäkringen sade FP-ledaren Jan Björklund i torsdags att han tänkt om och att han är beredd att införa fler öronmärkta månader om jämställdhetsbonusen inte fungerar.

Andersson tveksam

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att "ytterligare månader" ska knytas till respektive vårdnadshavare. Den nya ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) sade dock nyligen i en TT-intervju att hon är tveksam till fler pappamånader i föräldraförsäkringen. Det viktigaste är en kulturförändring på arbetsplatserna, framhöll hon.

Inom både S och FP finns krav på en helt individualiserad föräldraförsäkring. När pappamånader infördes 1995 och 2002 hade det positiv effekt enligt Försäkringskassan. Bland pappor till barn födda 1994 var endast hälften pappalediga, men 1995 var över 75 procent det.