Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krav på egen mätning efter Pisa-skandalen

Fredrik Christensson, skolpolitisk talesperson på Centerpartiet.
Foto: ANITA CARLSSON / CENTERPARTIET
Utbildningsminister Anna Ekström, S.
Foto: AMIR NABIZADEH / TT NYHETSBYRÅN
Nu väcks krav på en nationell återkommande kunskapsmätning i skolan.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON/TT

Efter Pisa-skandalen väcks krav på en nationell, återkommande kunskapsmätning i skolan.

De flesta sådana OECD-länder har det – men inte Sverige, rapporterar DN.

Centerpartiet kommer nu lägga ett utskottsinitiativ om frågan.

Det var i juni förra året som Expressen avslöjade att en stor mängd utrikes födda elever felaktigt plockats bort – från att delta i elevstudien PISA 2018. 

Detta har senare fått stor kritik av Riksrevisionen.

Centerpartiet vill nu se nationella, oberoende kunskapsmätningar i den svenska skolan. De kommer att lägga fram ett utskottsinitiativ i riksdagens utbildningsutskott om det, rapporterar DN.

– I dag har vi inga sådana mätningar. I stället förlitar vi oss på internationella undersökningar som Pisa, Pirls och Timss, säger Fredrik Christensson som är Centerpartiets skolpolitiska talesperson, till tidningen.

Nationella prov kan inte användas

Sverige är i princip det enda landet i OECD som inte har sådana nationella oberoende mätningar, skriver DN. De nationella proven är inte till för att jämföras över tid, har Skolverket konstaterat.

– Men om det finns en samsyn i riksdagens utbildningsutskott så är det angeläget att de nationella kunskapsmätningarna kommer på plats så snabbt som möjligt och att de hanteras digitalt för likvärdighetens skull, säger Fredrik Christensson.

Se mer:

Reportern Ludde Hellberg berättar om granskningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.