Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Ohlsson kvar i partistyrelsen

Birgitta Ohlsson. Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

Anna Starbrink är en av de som tycker att Birgitta Ohlsson ska avgå.

Foto: Pressbild Sll
Birgitta Ohlsson har bland annat kritiserat partiledaren Jan Björklunds uttalande för några dagar sedan om att regeringen bör bjuda in SD. Foto: Johan Jeppsson
Birgitta Ohlsson. Foto: Mikael Sjöberg

Birgitta Ohlsson blir kvar i Liberalernas partistyrelse, men lämnar riksdagsgruppens styrelse.

"Vaknade 05.00 av politisk torktumlare. Somnar enormt rörd över det starka stöd människor i och utanför Liberalerna visat mig", skriver hon på Twitter på onsdagskvällen.

Under onsdagen kallades Liberalernas riksdagsgrupp till ett extrainsatt möte. Orsaken var den uppkomna situationen i partiet, med upprepade avgångskrav på Birgitta Ohlsson.

Mötet inleddes klockan 10 och pågick till strax efter klockan 17. En knapp halvtimme senare kom Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm ut och lämnade beskedet att Birgitta Ohlsson blir kvar i Liberalernas partistyrelse, men lämnar riksdagsgruppens styrelse.

– Det har i dag spekulerats i om Birgitta Ohlsson ska lämna Liberalernas ledning. Det är min bedömning att det kommer hon inte att göra, säger Maria Arnholm, som tillägger att beslutet att lämna riksdagsgruppens styrelse fattades av Birgitta Ohlsson själv.

Men Birgitta Ohlsson kommer att fortsätta ha kvar en ledande position inom partiet.

– Det är min bedömning att hon är kvar i, och Jan Björklunds vilja att hon ska vara kvar i Liberalernas ledning, säger Maria Arnholm, och tillägger:

– Birgitta Ohlsson är kvar som Liberalernas utrikespolitiska talesperson.

Birgitta Ohlsson har bland annat kritiserat partiledaren Jan Björklunds uttalande för några dagar sedan om att regeringen bör bjuda in SD. Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Långvarigt krismöte

Dagens extrainsatta möte pågick i hela sju timmar.

– Vi har haft en lång diskussion om våra arbetsformer, om hur vi ska klara balansgången vi vill ha mellan att vara ett parti med högt i tak, men också prata med en tydlig röst utåt, säger Maria Arnholm.

På Twitter gav Birgitta Ohlsson utlopp för sina känslor efter den turbulenta dagen.

 

 

 

 

Hon använde sig här av hashtaggen @backabirgitta, som blivit stridsropet på sociala medier bland hennes anhängare.

Samtidigt tonade hon ned uppgiften om att hon också skulle ha lämnat partiets förtroenderåd. På Twitter skriver hon att hon redan ansökt om det i mars i år.

 

 

 

 

Anna Starbrink i Liberalernas partistyrelse är en av de som kritiserat och krävt Birgitta Ohlssons avgång:

– Jag tycker att man ska välja om man ska vara med och leda partiet eller om man vill vara en fri debattör. Nu har hon valt att vara en fri debattör. Då tycker jag att det är rimligt att hon lämnar vår partiledning, säger hon till Sveriges Radios Ekot.

Birgitta Ohlsson har bland annat kritiserat partiledaren Jan Björklunds uttalande för några dagar sedan om att regeringen bör bjuda in SD till blocköverskridande samtal.

"Måttet nu är rågat"

Dessutom har hon sagt att hon inte ställer upp på partilinjen om att sätta stopp för friskolor.

– Jag skulle vilja påstå att måttet nu är rågat för de flesta av oss som inte längre har något förtroende för Birgitta Ohlssons ledarskap i partiet, säger partiets vice ordförande i riksdagsgruppen Tina Acketoft till Ekot.

Tina Acketoft. Foto: Pressbild Riksdagen

Allt började i söndags – då uppgav Jan Björklund i Ekot att han tyckte att regeringen borde bjuda in Sverigedemokraterna till de som samtal som nu förs över blockgränsen. Det fick Birgitta Ohlsson, som har en plats i partiets toppskikt, att reagera starkt. Hon skrev i sociala medier att det var fel att bjuda in SD, uppger Ekot vidare.

Gick ut på DN-debatt

Det fortsatte redan dagen därpå då Jan Björklund och andra liberaler gick med att de ville sätta stopp för religiösa friskolor.

Även då reagerade Birgitta Ohlsson – med en artikel på DN-debatt, där hon underströk att hon inte var med på partiets linje.

"När vi i Liberalernas partistyrelse diskuterat förslaget om att inte tillåta flera konfessionella friskolor, som alltså var väl förankrat i partistyrelsen, presenterades detta av en mindre grupp med Jan Björklund i spetsen. Då väljer en ledamot, Birgitta Ohlsson, att angripa förslaget offentligt, utan att ens förvarna om detta. Det skapar en omöjlig situation", skriver Anna Starbrink – och tillägger:

"Jag har därför, efter noggrant övervägande, sagt att jag tycker att Birgitta Ohlsson ska lämna partiledningen. Där måste det finnas ett förtroligt samarbete. Det gör det inte i dag."

Efter onsdagens möte förefaller partiet kommit till en överenskommelse om att partilinjen ska hållas, det säger partisekreteraren Maria Arnholm till Expressen TV.

Vad kommer hända nästa gång BO uttalar sig avvikande offentligt?

Partisekreteraren Maria Arnholm. Foto: Claudio Bresciani/TT NYHETSBYRÅN

- Nästa gång finns inte. Nu är vi här. Vi har haft en jätteviktig diskussion, som ni har noterat, under en hel dag.

Kommer det inte att hända? Eller har hon lovat det?

– Jag vill inte spekulera i det. Jag känner mig trygg med att vi haft en bra diskussion som syftar framåt.

Birgitta Ohlsson har på morgonen varit aktiv på Twitter. Hon kommenterar där dagens händelser med att citera Michelle Obama, USA:s first lady, med ett resonemang om hur man bemöter låga angrepp.

 

 

Birgitta Ohlsson har inte velat bli intervjuad och meddelar via partiets presstjänst att hon avböjer att kommentera avgångskraven.

"Detta är något som partiet får fortsätta att prata om internt. Vi har inget att säga nu", skriver press- och stabschefen Elin Boberg i ett sms till Expressen på onsdagsmorgonen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!