Krav på avgång - krismöte i morgon

Publicerad
Uppdaterad
I morgon får Wanja Lundby-Wedin en chans att förklara sig för LO:s styrelse. Men redan nu sviktar förtroendet för LO-basen. - Man blir bestört. Varför upphör man aldrig att förvånas? säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.
Wanja Lundby- Wedins förklaringar på hemsidan räcker inte för flera av de fackförbund Expressen talat med.
De kräver svar på måndagens styrelsemöte.
- Först och främst ska hon få redogöra för det här. Med tanke på vad som förevarit bättrar det här naturligtvis inte på respekten för LO, säger Tommy Andersson, ordförande för Grafiska Fackförbundet.
- Man ska få ta med sig sin respektive på en tjänsteresa, men man ska fan i mig betala för sig, säger han.

"Stor förtroendekris"

Lars-Anders Häggström, ordförande i Handelsanställdas riksförbund, är inne på samma linje:
- Hon ska följa de regler som finns. Självklart naggar allt sådant här förtroendet i kanten.
Sekos ordförande Janne Rudén har tidigare ställt sig bakom Wanja Lundby Wedin.
- Men i det här fallet är det svårt eftersom jag inte känner till alla detaljer. När det gäller Harry Rantakyrö. Foto: Jan Düsingförtroendet har vi en del att jobba på, men det är Wanjas sak att förklara det här, säger Janne Rudén.
Jan Palmqvist, vice ordförande för LO-distriktet i Norrbotten kräver nu Wedins avgång.
- Jag har sagt det hela tiden och står fortfarande kvar vid min hållning, jag har inte sett någonting som motbevisar motsatsen, säger Jan Palmqvist.
- Det känns som en stor förtroendekris. Att hon inte förstått det själv sedan tidigare förvånar mig ännu mer.

"Bara att beklaga"

Men Per Hägglund, ordförande för LO-distriktet Mellansverige, har fortsatt förtroende för Lundby-Wedin.
- Alla har väl rätt att göra ett misstag. Men jag vet inget om omständigheterna, därför är det vanskligt att uttala sig.
Harry Rantakyrö på Gruvtolvan tvekar inte:
- Det är bara att beklaga att högsta representanten för LO-kollektivet beter sig på det här sättet. För min del har förtroendet försvunnit sedan länge, det här spär bara på det hela.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag