Krav på att förbjuda fyrverkerishower

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I Tyskland kommer nu krav på att förbjuda icke-sanktionerade fyrverkerishower.
Foto: Daniel Kopatsch / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Omkring en halv miljard människor dör varje år till följd av luftföroreningar.
Foto: Clemens Bilan / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tyskland såldes det fyrverkerier och smällare för sammanlagt en
Foto: Maja Hitij / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fyrverkerier och smällare som lyste upp nyårsnatten i Tyskland orsakade extremhöga värden av hälsovådliga luftföroreningar.

Runt 4 000 ton partiklar släpptes i luften under nyårsfirandet, rapporterar SVT.

Nu kommer det krav på att förbjuda icke-sanktionerade fyrverkerishower på flera håll i landet.

Att fyrverkerier påverkar vår miljö negativt genom att giftiga ämnen släpps ut är ingen nyhet. Det leder bland annat till att städer at hälsofarliga partiklar hamnar i luften, partiklar som är skadliga att andas in. I Tyskland såldes det fyrverkerier och smällare för sammanlagt en miljard kronor i år och under nyårsnatten släpptes det ut runt 4 000 ton partiklar i luften rapporterar SVT och hänvisar till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.


LÄS MER: Hunden Diesel dog – var livrädd för fyrverkerier

LÄS MER: Olivers ambulans besköts med raketer


Dessa luftburna partiklar benämns som PM10, och har en diameter på under å 0,01 millimeter. EU har satt upp ett gränsvärde på 50 mikrogram (μg) PM10 per kubikmeter.

Leda till döden

På flera platser i Tyskland, bland annat i Frankfurt, Wiesbaden och Baden-Wuerttemberg. överstegs det värdet rejält. Värst var det i München. På nyårsdagen uppmättes där ett värde på 1 346 μg PM10 per kubikmeter luft.

Fyrverkeripjäser efterlämnar inte bara rök- och askpartiklar utan även förhöjda halter av metalljoner som ytterligare kan försämra hälsan för människor. Bland annat kan dessa partiklar leda till luftvägssjukdomar och i värsta fall döden.


LÄS MER: Otäcka bilderna från nyårsfirandet


Siffror från den Europeiska miljöbyrån är alarmerande. Omkring en halv miljard människor dör varje år till följd av luftföroreningar - något som nu väckt debatt i Tyskland. Bland annat har det kommit krav på att man bör förbjuda icke-sanktionerade fyrverkerishower på flera håll i landet.

I Kina, där man sedan länge har stora problem med luftföroreningar, beslutade man att förbjuda fyrverkerier helt i vissa städer inför det kinesiska nyåret 2016.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.