Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraschen kan stoppa resor från Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kraschen i Mojaveökningen i Kalifornien ställer nu hela projektet med rymdturism på kant.

NEW YORK. Det är olyckan som chockar rymdindustrin.

Virgin Galactics Spaceship Two var i slutskedet av sina tester och skulle, enligt ägaren Richard Branson, snart godkännas av det amerikanska luftfartsverket FAA.

Kraschen i Mojaveöknen i Kalifornien ställer nu hela projektet med rymdturism på kant – liksom planerna på att öppna den andra Virgin-flygplatsen i Sverige.

– Det är fruktansvärt. Men heller ingen hemlighet att de haft problem med motorn, säger Sven Grahn, pensionerad från svenska Rymdbolaget som samarbetat med Virgin i tio år.

Spaceship Two är den farkost i vilken rymdturisterna sitter.

Den lyfts från marken med det katamaranliknande flygplanet White Knight Two till en höjd av 80 000 meter över marken. Därefter lossas Spaceship Two och tar sig på egen hand ytterligare cirka 20 000 meter ut i atmosfären där passagerarna får uppleva omkring sex minuter av tyngdlöshet innan återfärden till marken inleds.

Flera hundra personer har redan betalat stora summor pengar för att säkra sina biljetter, den dagen som rymdfarkosterna testats klart och godkänts.

Virgins grundare och ägare, Richard Branson, sa nyligen i en intervju med CNN att han förväntade sig att få sin rymdfarkost godkänd redan nästa år.

"Kan glömma att det ska ske"

Å andra sidan, redan 2008 när Expressen fanns på plats i New York för presentationen av Spaceship Two, pratade grundaren om att rymdturister skulle kunna resa med Virgin ”inom något eller några år”.

– Det är inte bara motorn de haft problem med, även aerodynamiken, säger Sven Grahn som fanns på plats i New York 2008 och som jobbat med att ta projektet till Kiruna.

– De kan glömma att det ska ske nästa år. Det kommer förstås att bli fördröjningar nu, säger Grahn bedrövat.

Han kan inte bedöma om hela projektet riskerar att skrotas, men säger att det inte är en självklarhet att det kommer att kunna fortsätta i sin nuvarande form.

– Det är dyrt och besvärligt att hämta sig. Om de kommer fram till att det är ett stort problem som kommer att kosta mycket att åtgärda kanske folk tröttnar?

"Rymden är svårt"

Det är andra gången som Virgin Galactic drabbas av dödsfall. Tre personer omkom 2007 när en motor exploderande under ett test på marken.

– Rymden är svårt, sa Virgin Galactics vd, George Whitesides på en presskonferens under fredagskvällen.

– I dag var en svår dag. Men vi kommer att stötta utredningen medan vi går till botten med vad som hände. Framtiden ligger i svåra dagar som den här, men vi tycker att vi är skyldiga de som flög i dag, samt alla andra som jobbar hårt, att förstå detta och sedan komma vidare. Vilket är vad vi kommer att göra.

Enligt Stuart Witt, chef för rymdanläggningen i Mojaveöknen där testflygningen genomfördes, kunde han inte se något annorlunda i flygningen.

– Det var inte att något hände som var problemet. Det var en paus på 90 sekunder där inget hände som var det som var annorlunda, sa han under samma presskonferens.

Ska utreda olyckan

USA:s haverikommission, NTSB, kommer under tidig lördagsmorgon att finnas på plats för att inleda sin utredning om vad som gick fel.

Richard Branson är själv på väg till Kalifornien för att vara med sitt team i denna svåra tid, meddelade han själv på Twitter.

Spekulationerna om vad som orsakade dödskraschen, bara kort efter att Spaceship Two lossats från sitt moderskepp, kretsar mest kring en ny form av bränsle som testades.

Sven Grahn förklarar att Virgin hade problem att få tillräcklig effekt från motorerna med det gamla bränslet som baserades på en form av gummi.

– Nu ska de ha använt en form av plast i stället, säger han.

Enligt Virgin och samarbetsbolaget Scaled composites som bygger rymdfarkosterna hade det nya drivmedlet testats flera gånger. Det fanns ingen anledning att tro att något liknande skulle kunna ske, menar de.

Enligt Sven Grahn kan det också lika gärna vara felaktig montering eller någon annan typ av mänsklig faktor som orsakade den svåra olyckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.