Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraschade Boeing-planen hade samma typer av fel

Båda Boeing 737 Max 8-planen som kraschade på kort tid hade samma typ av fel, skriver New York Times. Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Fyra svenskar dog i kraschen i Etiopien. Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter två krascher på kort tid förbjöds flygplansmodellen Boeing 737 MAX 8. 

Svarta lådan har återfunnits från båda planen – och enligt New York Times visar utredningen att de hade problem med samma typ av sensor och automatiserat system. 

Boeing 737 Max 8 är flygplansmodellen som var involverad i två dödskrascher på kort tid – varav den senaste i Etiopien. 

149 passagerare, varav fyra svenskar, och 8 besättningsmän var ombord planet som kraschade i Addis Abeba. 

Precis som efter den första kraschen lyckades utredare hitta den svarta lådan för att få svar på frågan om vad som gick fel. 

Boeing 737 Max 8-planen hade samma typ av fel

Enligt New York Times visar utredningen att båda planen hade problem med samma typ av sensor och samma typ av automatiserat system. Det visar data insamlad från de två svarta lådorna, uppger personer med bra insyn i utredningen för tidningen. 

På onsdagen meddelade Boeing att problemen med det automatiserade kontrollsystemet är löst. Mjukvaran på 737 MAX 8-planen har uppdaterats och förra helgen fick piloter från fem olika flygbolag testa ändringarna i en flygsimulator. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.