Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krantz: "Självklart att tacka ja till inbjudan"

"Det var en självklarhet att tacka ja till en inbjudan från en så pass viktig stiftelse", säger Tobias Krantz till Expressen.se.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Stiftelsen för strategisk forskning höll sin jubileumsfest i Stockholms stadshus – och skickade notan till skattebetalarna.

Före detta forskningsministern Tobias Krantz var på festen som enligt Dagens Nyheter ska ha kostat över två miljoner kronor.

– Det var en självklarhet att tacka ja till en inbjudan från en så pass viktig stiftelse, säger Krantz till Expressen.se.

Enligt Mattias Carlssons artikel i Dagens Nyheter har stiftelsen för strategisk forskning (SSF) delat ut totalt 9,3 miljoner till festfixaren Micael Bindefeld.

Ett av uppdragen som Bindefeld fick av SSF var att arrangera en stor jubileumsfest när stiftelsen fyllde 15 år 2009. Det blev en storslagen historia med 500 gäster i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Slutnotan låg på över två miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Två av deltagarna på festen var regeringsministrar: utbildningsminister Jan Björklund, FP, och dåvarande forskningsminister Tobias Krantz, M.

"Självklart att tacka ja"

Krantz lämnade sitt ministeruppdrag i oktober 2010 och är numera chef för avdelningen utbildning, forskning och innovation på intresseorganisationen Svenskt Näringsliv.

För honom var festen ingen uppseendeväckande företeelse.

– Att delta i den här typen av representationer var ett naturligt inslag i mitt arbete. Jag deltog vid flera olika tillställningar som olika stiftelser arrangerade under min tid som minister. Det var en självklarhet att tacka ja till en inbjudan från en så pass viktig stiftelse, säger Krantz till Expressen.se.

I övrigt vill inte Krantz kommentera festen – där inbjudningarna skickades ut i form av utsmyckade glasplaketter och gästerna fick specialtillverkade servetter där SSF-loggan fanns broderad.

"Vill inte uttala mig"

Hur upplevde du festen? 

– Frågor som rör uppgifterna i Dagens nyheters artikel måste stiftelsen svara på. Det är inget som jag vill uttala mig om.

Men som forskningsminister måste du ha haft någon form av övergripande ansvar för hur de statliga forskningsresurserna fördelades?

– Om det finns frågor om ansvarförhållanden så får jag hänvisa till den nuvarande ledningen i utbildningsdepartementet. Själv har jag inga kommentarer. Det här var en del av mitt jobb som forsknings- och högskoleminister.

Jan Björklund vill inte lämna några kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.