Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kränkande lapp på äldreboende anmäls

Foto: Samuel Unéus

På ett äldreboende i en kommun i Västerbotten uppmanades de anställda att respektera de boende som inte ville vårdas av en mörkhyad person.

Förmaningen sattes upp i personalrummet – vilket fick nattvikarien Elaine att reagera.

Hon har nu anmält händelsen till DO efter att socialchefen för kommunen avslagit en tidigare lex Mariah-anmälan.

– Jag tog så fruktansvärt illa upp. Det är oerhört förnedrande. Att jag måste försvara min rätt att kunna arbeta som alla andra, på grund av hur jag ser ut, säger hon till Expressen.

"Vi skall respektera vårdlagarnas önskemål i möjligaste mån gällande ej manlig el. ej mörkhyad personal".

Den notisen möttes nattvikarien Elaine – som själv är mörkhyad – av i slutet av förra månaden på äldreboendet där hon jobbar. Lappen hade hängts upp i personalrummet av chefen för boendet som, när hon fick det olämpliga i innehållet påpekat för sig, plockade ner förmaningen och valde att lex Mariah-anmäla sig själv.

Hon rekommenderade även Elaine att göra det samma, vilket också skedde i samråd med en facklig representant.

Avslog anmälan

Men anmälan avslogs av kommunens socialchef som ansåg att den hamnat på fel bord. Ingen vårdtagare hade blivit illa behandlad, menade han och bad om att ärendet skulle skickas vidare till DO.

– Jag gjorde bedömningen att det inte var en sådan fråga, att det inte var något som drabbat vårdtagaren. Däremot förstår jag att personalen känner sig kränkt. Jag pratade även med henne och bad om ursäkt officiellt från förvaltningen, säger han när Expressen når honom.

Flera ursäkter har sedan framförts till den drabbade ur personalen som också gått vidare med ärendet till diskrimineringsombudsmannen:

"Jag är oerhört illa berörd av denna notis, dels att den har skrivits av mina chefer som jag förutsatte var bekant med lagen samt hur man bildat denna uppfattning då jag som mörkhyad aldrig har blivit diskriminerat emot eller illa bemött av vårdlagarna", skriver hon i anmälan.

Inte märkt av några tendenser

Elaine vidhåller att hon inte upplevt några liknande tendenser hos de boende. Något som socialchefen håller med om till viss del.

– Det vi var överens om, jag och chefen, var dels att hon inte reflekterat tillräckligt över det här önskemålet och då varit alldeles för fokuserad på att tillfredsställa vårdtagarens önskemål. När det gäller den här typen av önskemål när det handlar om att inte bli vårdad av någon på grund av ras, etnicitet eller kön så är det något som vi inte haft problem med, säger han.

Däremot säger sig han ha viss förståelse för de äldre som utrycker liknande önskemål.

– Jag förstår ibland att äldre människor har uppfattningar om det här som inte alls är särskilt grundade till den faktiska handlingen. Då kan de tycka att det är en fantastisk person som de blir vårdad av, som är mörkhyad. Så vi ska inte göra ett problem av något som inte är det. Många gånger är de här önskemålen inte särskilt djupgående, och då ska vi inte förstärka dem.

Men är det en legitim förfrågan från de boende att föra vidare av en chef?

– Nej, absolut inte. Vi kommer inte att på något vis sanktionera det, att tillfredsställa den typen av önskemål. Det kommer vi inte att göra, säger han.

Reagerade mycket starkt på notisen

Han beskriver den aktuella chefen som extremt olycklig och störd av det inträffade. En uppfattning som även delas av Elaine.

– Min chef tog fullständigt ansvar och bad om ursäkt för det som skett. Det här är ingenting som hon står bakom. Från Socialstyrelsen tycker jag väl att man inte tagit ansvar, det är väl det som är problemet. Ett brott har begåtts på en arbetsplats.

Hon berättar för Expressen att hon reagerade mycket starkt på notisen. Samtidigt insåg hon omgående att den var olaglig – och fick stöttning i att ta ärendet vidare.

– Jag har aldrig blivit bemött dåligt på något vis på grund av min hudfärg. Det har bara förekommit vänlighet och tolerans. Jag vet inte varför de skrev så här. Det är inte ens formulerat på ett annat sätt än att det är olagligt. Jag tog så fruktansvärt illa upp. Det är oerhört förnedrande. Att jag måste försvara min rätt att kunna arbeta som alla andra, på grund av hur jag ser ut.

Har det känts jobbigt att återvända till jobbet?

– Nej, jag var jättenervös i början. Jag har aldrig gjort någon anmälan tidigare i mitt liv. Det var en stor grej. Så jag tänkte "tänk om folk tycker så här, att de är väldigt många". Att det finns människor som aktivt tycker att det är obehagligt att jag är där. Men det fungerade jättebra, jag känner inget som helt obehag. Det är bra människor.

Hon tillägger att det här ärendet inte bara berör människor som är mörkhyade.

– Det är ingen som vill jobba på en plats där man fryser ut personer och diskrimineras. Vi jobbar i en grupp. Man vill inte gå tillbaka i tiden, vi vill framåt, säger Elaine.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.