Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
 Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Krama ett träd om du inte hittar hem

Publicerad

Hur undviker du att tappa bort dig i skogen? Vad ska du göra om olyckan ändå är framme, och du inte hittar hem? Och vad kan man lära barnen att de ska göra om de går vilse? Här är några tips:

Varje år går 700 barn vilse i skogen. De flesta hittas inom ett par timmar, skriver Civilförsvarsförbundet på sin hemsida

Vad gör jag om mitt barn är försvunnet?

Ring polisen om du misstänker att ditt barn är försvunnet. Är barnet minderårigt, ring 112 omedelbart. Tiden är en faktor och ju fortare polisen kan starta eftersökningsarbetet, desto snabbare kommer ditt barn tillbaka. Tänk på att du inte kan bli misstänkt för falsklarm om ditt barn skulle dyka upp innan polisen är på plats.

LÄS MER: Polisens klockrena råd: Så ska du göra när du tar med ditt barn till en stor folksamling 

Hur ska jag agera om mitt barn är borta?

Det viktigaste är att inte gripas av panik. Försök att hålla dig så kall som möjligt. Även om skogen är stor och okänd så finns det få djur i skogen som är direkt farliga. Håll dig så nära platsen varifrån ditt barn försvann. 

Vad ska jag ge mitt barn om vi är ute i skogen?

Ge ditt barn en visselpipa. Den hörs klart och tydligt. Berätta för ditt barn att använda visselpipan om hen kommer ifrån sällskapet. Att blåsa i en visselpipa är bättre än att skrika. Risken är stor att ditt barn blir stressat av sitt eget skrik. Karameller är också bra att ha för att hålla humöret och blodsockernivåerna uppe. Om du vill vara riktigt försiktig ska du ge ditt barn en reflexväst att bära när ni är ute i skogen.

Ge ditt barn en reflexväst. Färgen finns inte naturligt i skogen och ditt barn kan bli enklare att se på håll.Foto: / SHUTTERSTOCK

Vad ska jag berätta för mitt barn om att försvinna i skogen?

Det finns ett par saker ditt barn behöver veta:

1. Skogen är inte farlig. De djur som lever i skogen är rädda för dig och håller sig undan om de inte blir överraskade. Men var försiktig med björnar. Håll ögonkontakten och försök inte springa i från den, det sätter bara igång björnens jaktbeteende.

2. Stanna på samma plats. Små barn kan krama ett träd. På det viset sparar ditt barn energi och blir inte kallt. Om ett större barn försöker ta sig ur skogen, be honom eller henne att lämna spår efter sig, som att hänga upp plastpåsar eller annat så att de syns.

3. Säg åt ditt barn att ni aldrig kommer att lämna hen ensam i skogen. Det är viktigt att barnet inte grips av panik eller känner sig övergivet.

Vad ska vi ta med oss på en skogspromenad?

Ta med kompass om du inte är väldigt bekant med skogen, eller har perfekt lokalsinne. 

Civilförsvarsförbundet tipsar om att studera kartan över skogen noga innan du ger dig ut. Ha med en matsäck med smörgåsar och vatten. Packa lite mer än du tror går åt. Skulle ni tappa orienteringen kan det vara bra att förse barnen med lite godis eller mat för att hålla blodsockret och humöret uppe.

En cigarettändare (inte tändstickor) och en kniv är bra om du skulle behöva göra upp eld för att värma er. Men tänk på brandfaran.

Hur ska vi klä oss i skogen?

Se till att alltid vara rätt klädd och beredd på att vädret kan bli sämre. Sommarvädret kan pendla från högsommar till 10–12 grader, eller ännu kallare, på någon timme. Ta därför med extra tröjor. 

En reflexväst är alltid bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag