Med hjälp av en hjullastare forcerades grindarna och porten till Securitas värdedepå i Akalla norr om Stockholm. På fredagen skärptes straffen för två av gärningsmännen. BILDSPECIAL: Rekordkuppen mot värdedepån
Med hjälp av en hjullastare forcerades grindarna och porten till Securitas värdedepå i Akalla norr om Stockholm. På fredagen skärptes straffen för två av gärningsmännen. BILDSPECIAL: Rekordkuppen mot värdedepån

Kraftigt skärpta straff för Akallarånarna

Publicerad
Uppdaterad
Åtta och sju års fängelse.
Det blev straffet i hovrätten för de båda män, 35 och 30 år, som åtalats för det spektakulära rånet mot Securitas värdedepå i Akalla i nordvästra Stockholm förra året.
Svea hovrätt skärpte straffen rejält när domen mot två av de tre åtalade avkunnades på fredagen. Hovrätten dömer männen för grovt rån i stället för medhjälp till grovt rån. Domstolen gick därmed på åklagarens linje som krävt att männen skulle dömas till strängare straff. Hovrätten anser att männens delaktighet i rånet varit sådant att de ska betraktas som gärningsmän och inte som medhjälpare.

Flera inblandade

Männen dömdes av Stockholms tingsrätt i januari till fem respektive två år fängelse för medhjälp till grovt rån. De dömdes också solidariskt att betala drygt 26 miljoner kronor i skadestånd till Securitas, ett belopp som hovrätten inte ändrat på. Hovrätten konstaterar att ett stort antal personer, flera av dem ännu okända, måste ha deltagit i rånet. Även om flera av dem kan ha spelat en mindre roll har varje medverkan varit nödvändig för att rånet skulle kunna genomföras, resonerar rätten. Hovrätten framhåller att den våldsamma inbrytningen i värdedepån med en hjullastare är att anse som ett grovt rån eftersom de anställda i depån kände stor fruktan för sina liv. Domstolen anser det klarlagt att de båda åtalade männen varit med och planerat rånet och även deltagit i förberedelserna.

Redskap tillverkades i bilverkstad

Förutom många mobiltelefonsamtal före och efter rånet är de starkaste bevisen mot männen en serie tekniska fynd. Olika verktyg som lämnades kvar på brottsplatsen har kunnat knytas till männens arbetsplats, en bilverkstad i närheten av värdedepån. De fotanglar som rånarna spred ut på E4 och andra vägar norr om Stockholm i samband med rånet hade tillverkats i ett skruvstäd i männens verkstad. Enligt hovrätten var 35-åringens roll central och avgörande för att kuppen skulle kunna genomföras. Hans fem år yngre kumpan anses också ha haft en så betydelsefull roll vid rånet att han ska bedömas som gärningsman. En tredje inblandad i rånet dömdes nyligen av tingsrätten till tre års fängelse. Han har överklagat sin dom. KJELL RYNHAG

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag