Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kraftigt skalv skakade Los Angeles

En kraftig jordbävning skakade Los Angeles tidigt på lördagsmorgonen.

Skalvet hade sitt epicentrum i La Hambra, fyra mil från centrala Los Angeles, och hade preliminärt magnituden 5,1.

Skalvet kunde kännas av i hela den kaliforniska jättestaden.

En kraftig jordbävning, följt av ett tjugotal efterskalv, har inträffat i och omkring Los Angeles under lördagsmorgonen, svensk tid. Det kraftigaste hade magnituden 5,1 och hade sitt epicentrum i La Habra, i Orange County, fyra mil sydost om centrala Los Angeles.

En vattenledning i staden Fullerton ska ha gått sönder, enligt the Orange County Register. Det finns även rapporter om gasläckor och Disneyland tvingades stoppa en del åkattraktioner. Ett 50-tal hushåll har tvingats lämna sina hem och det har kommit rapporter om att ett par personer fått lindrigare skador.

Nu varnar vissa experter för att det finns en risk att jordbävningen i själva verket är ett förskalv.

– Det kan komma en större jordbävning inom några timmar eller några dagar, säger Lucy Jones på US Geological Service till Los Angeles Times.

Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, har området potential för mycket större skalv.

- Därför är man alltid lite orolig för det i det här området. Det skulle kunna komma skalv på 7-8 på skalan, men innan ett sådant skalv inträffar det ett par mindre.

- Man bygger väldigt medvetet i Kalifornien, men blir skalven riktigt stora, över 7, då får det konsekvenser. Så det är befogat att oroa sig.

Han menar dock att det är omöjligt att säga om när ett större skalv ska inträffa.

– Det enda man kan säga att någon gång kommer, men man kan inte säga vilken tidpunkt det kommer ske. Trösten är att sannolikheten är måttlig att det händer i dag eller i morgon eller nästa vecka, det är ungefär hundra år mellan de större skalven, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!