Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftigt jordskalv på Kreta: ”Skakade till”

Lotta Engberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Skl
Foto: Cretalive

Ett kraftigt jordskalv har inträffat på den grekiska ön Kreta.

Skalvet, som inträffade vid 08.17 svensk tid uppmätte 6 på richterskalan. Enligt lokala medier har en person dött. 

Två svenskar som just nu befinner sig på ön är kändisparet Mikael ”Soldoktorn” Sandström och Lotta Engberg.

– Det var här på morgonkulan vi plötsligt kände att det skakade till. Vi bor i ett tvåvåningshus här vid stranden och det började gunga, säger tv-läkaren.

Ett jordskalv har inträffat 21 kilometer sydost om Heraklion på Kreta, uppger flera internationella medier. Jordskalvet, som inträffade klockan 08.17, svensk tid, uppmätte 6 på richterskalan.

Enligt lokala medier har en man dött. Han befann sig i en kyrka i Arkalochori. 

Två personer som just nu befinner sig på ön är artisten och programledaren Lotta Engberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. Paret väcktes av jordbävningen under morgonen.

– Det var lite lustigt, för jag hade beställt väckning samtidigt, så min första tanke var att någon försökte väcka mig, eftersom det var planerat.

”Det var ju oroligt”

Engberg och Sandström befinner sig ju nu på en kombinerad jobb- och semesterresa där de  är några av deltagarna på en hälsoresa för pensionärer. Sandström håller föreläsningar medan Lotta Engberg står för underhållningen. De bor på ett femstjärnigt hotell när staden Rethymnon på den norra sidan av Kreta.

– Vi kikade omedelbart ut på havet, med tanke på allt som har varit genom åren och så. Man såg att det hade gått från lugnt hav till oroligt hav, vågor som går som i en kaffe- eller tekopp. Vågor som inte går någonstans, säger Mikael Sandström.

Bor några mil från skalvets epicentrum 

Han berättar att skalvet pågick i runt tio sekunder.

– Man hinner inte bestämma sig vart man ska ta vägen på den där tiden.

”Soldoktorn” beskriver stämningen runt platsen där de bor som lugn för tillfället.

– Det har inte varit några varningar från samhället. Folk är så pass medvetna nu att man vet att det finns både för- och efterskalv. Man är lite på alerten. Jag har sett att det finns en del skador på byggnader och så, dock inte här där vi är. Vi bor några mil ifrån Heraklion.

Svenske Frank om jordbävningen: Hade änglavakt

Frank Khani och familjen kände av skalven under semestern i Kreta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.