Kraftigt jordskalv i södra Mexiko

Ett jordskalv med magnituden 6,6 har drabbat södra Mexiko, uppger ABC News.

Skalvets centrum ska vara ungefär 20 kilometer från staden Tapachula i delstaten Chiapas.

Det första rapporterna talar om materiella skador men inga skadade personer.

– Det är ett relativt stor jordskalv, men som tur var har det skett på 68 kilometers djup, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Jordskalvet ska ha fått skyskrapor i Mexico City, som ligger hundratals kilometer från epicentrum, att röra sig. Flera kontor i centrala delar av huvudstaden ska ha utrymts.

Skalvet som inträffade vid 08.15-tiden på fredagsmorgonen lokal tid cirka sex kilometer från kusten i Tapachula, ska även ha känts i grannlandet Guatemala samt i El Salvador på ännu längre avstånd, uppger nyhetsbyrån AP. 

Jordskalvet inträffade i ett drabbat område vid Mexikos västkust.
Foto: USGS / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Några rapporter om skadade personer har inte kommit.

– Det är ett relativt stort jordskalv, och hade det skett nära jordytan kunde det ha blivit stora skador, säger seismologen Björn Lund.

Skalven inträffar när plattorna rör sig

USA:s geologiska institut, USGS, uppger att fredagens skalv hade en magnitud på 6,5 på richterskalan. Djupet på skalvet ska vara 68 kilometer.

– Det här området på den mexikanska västkusten är mycket drabbat av skalv. Djupet på det här slakvet pekar väl på att det skett mellan de två plattorna rör sig, säger seismologen Björn Lund till Expressen TV.

De flesta jordbävningar och vulkanutbrott inträffar där litosfärplattorna rör sig i förhållande till varandra. I Sverige, som ligger långt in på den eurasiatiska plattan, förekommer visserligen jordbävningar – men mycket svaga sådana. Däremot är kraftiga jordbävningar vanliga i områden där plattorna kolliderar. Nord- och Sydamerikas västkust är et sådant område, enligt SGU, Sveriges geologiska undersökningar.


https://twitter.com/ABC/status/1091373697619906561

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.