Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftiga regn fortsätter att slå mot turistparadiset

Se drönarbilderna – Venedig under vatten
Markusplatsen tvingades än en gång stänga på söndagen på grund av vattenmängderna.Foto: ANDREA MEROLA / AP TT NYHETSBYRÅN
På söndagen uppmättes vattennivåerna till 1,5 meter över normalen.Foto: ANDREA MEROLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera barer och affärer har svämmats över.Foto: ANDREA MEROLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Affärsägare kan söka ett ekonomiskt stöd på 20 000 euro.Foto: ANDREA MEROLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trots översvämningarna tar sig människor ut för att njuta av staden.Foto: EMILIANO CRESPI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stora översvämningar fortsätter att ansätta Venedig i Italien.

På söndagen har kraftiga regn dragit över staden ännu en gång – och nu beräknas skadorna uppgå i 10,6 miljarder kronor, rapporterar Reuters.

”Det gör ont att se staden så skadad”, skriver premiärministern Giuseppe Conte på Facebook. 

Efter söndagens hårda regn uppmättes vattennivåerna i Venedig till 150 centimeter över normalen, enligt Reuters. Hela veckan har den anrika staden träffats av skyfallen, och till följd råder stora översvämningar.

Borgmästaren, Luigi Brugnaro, utlyste nödläge med anledning av situationen redan på onsdagen. 

Två dagar senare tvingades man stänga det populära turistresemålet Markusplatsen, som även har stängts nu på söndagen.

– Vi stänger platsen för att inte utsätta folket för fara, sa Luigi Brugnaro till CNN på fredagen.

Miljarder kronor i skador

Många oroar sig nu för de praktfulla monument, museum och kyrkor som gett Venedig titeln som världsarv. Enligt Reuters beräknas stadens totala skador uppgå i en kostnad på 1 miljard euro, motsvarande drygt 10,6 miljarder kronor.

Italienska myndigheter har än så länge utlovat 20 miljoner euro, drygt 213 miljoner kronor, till det initiala återuppbyggandet av staden. 

Därtill har landets premiärminister, Giuseppe Conte, meddelat att invånare ska kunna söka stöd på 5 000 euro, drygt 53 000 kronor, för privata skador. Företag har vidare rätten att ansöka om stöd på 20 000 euro, motsvarande 213 000 kronor, rapporterar BBC.

”Gör ont att se”

Premiärministern besökte Venedig under onsdagskvällen. och beskrev därefter sina upplevelser i ett känsloladdat Facebook-inlägg.

”Katastrofen som drabbat Venedig är ett slag i hjärtat av vårt land. Det gör ont att se staden så skadad, dess konstnärliga arv äventyrat, dess kommersiella verksamheter på knäna,” skriver han.

Samtidigt har Italien även drabbats av regnvädren på andra håll. 

I Florens och Pisa håller myndigheter noggrann koll på floden Arno, som nu riskerar att svämmas över. Likaså finns risk för översvämning i Turin, där vattennivåerna i floden Po höjts med 1,5 meter till följd av regnen, rapporterar Reuters.

Skador för miljarder – vattennivån 150 centimeter över det normala.